Handen wassen

Handen wassen
Zo voorkom je ziekten!

Volgens de FOD Volksgezondheid en het federaal onderzoekscentrum Sciensano beschermt het wassen van je handen je lichaam goed tegen bacteriën, virussen en schimmels. Of je nu boodschappen doet, in de bus zitten of kookt, je gebruikt je handen voortdurend. In de loop van de dag raak je talloze voorwerpen en oppervlakken aan, waardoor je contact met ziektekiemen nooit volledig kunt vermijden. Regelmatig je handen wassen met water en zeep helpt echter te voorkomen dat ziekteverwekkers van mens op mens worden overgedragen. Zo bescherm je jezelf en je omgeving. Maar hoe was je je handen goed en grondig?

Waarom handhygiëne jouw gezondheid beschermt

Het maakt niet uit of je op de knop om de busdeur te openen drukt, de hond van de buurman aait, vis klaarmaakt of naar het toilet gaat: er zijn overal microben die op je handen kunnen worden overgezet. Epidemiologen en virologen hebben dit ontdekt door talloze onderzoeken uit te voeren. Deze ziektekiemen worden pas echt problematisch als je per ongeluk je gezicht aanraakt, in je ogen wrijft of iets met je handen eet. Bacteriën en virussen kunnen via de slijmvliezen snel het lichaam binnendringen en je gezondheid beschadigen. Dit kan leiden tot diarree, verkoudheid of ernstige griep.

Volgens Sciensano kan het immuunsysteem van mensen die tot een risicogroep behoren deze ziekteverwekkers niet met succes afweren. Artsen waarschuwen daarom voor het volgende: veel bacteriën en virussen kunnen gevaarlijk zijn voor kleine kinderen, zwangere vrouwen, ouderen, mensen met een chronische aandoening of mensen die een immuunsysteem hebben dat niet goed functioneert. Elke dag komen we verschillende keren in contact met ziektekiemen. Deze blijven op alledaagse voorwerpen zitten en worden zo bij aanraking aan mensen doorgegeven. Je kunt deze vicieuze cirkel doorbreken door regelmatig je handen te wassen. Dit vermindert het aantal ziektekiemen immers aanzienlijk. Handen wassen is dan ook erg doeltreffend. Zo bescherm je niet enkel jezelf maar help je ook om mensen die tot de risicogroepen behoren te beschermen!

HANDEN WASSEN - STAP VOOR STAP

Je stopt de microben alleen als je je handen goed wast, snel wat druppels op je handen laten vallen, voldoet dus zeker niet. Het grondig wassen van je handen klinkt ingewikkelder dan het is. Eens je het een paar keer gedaan hebt, wordt het een automatisme. Experten bevelen het volgende aan:

Stap 1: Maak je handen goed nat onder stromend water. Kies een watertemperatuur die voor jou comfortabel is. Volgens hygiëne-experts heeft de temperatuur geen invloed op hoe schoon je handen worden.

Stappen handen wassen

Stap 2: Je kunt je handen alleen grondig wassen als je zeep gebruikt - dit is erg belangrijk volgens gezondheidsdeskundigen! Als je je handen wast met vloeibare zeep uit een pompje, neem dan voldoende zeep. Het is belangrijk dat de zeep gelijkmatig over je handen wordt verdeeld. Wrijf zowel je handpalm als de rug van je hand goed in. Vergeet niet om ook de ruimtes tussen je vingers, je vingertoppen, polsen en duimen goed te wassen. Als je vingernagels zichtbaar vuil zijn, gebruik je best een schone handborstel te gebruiken om al het vuil eruit te halen. Experten raden aan om tijdens het wassen van je handen sieraden en ringen uit te doen, omdat vuil hieronder kan blijven zitten.

Stap 3: Wrijf je handen over elkaar en masseer de zeep zachtjes in tot het schuimt. Het speelt een grote rol dat je je handen lang genoeg wast, dus neem minstens 20 tot 30 seconden de tijd. Je moet er immers voor zorgen dat je je volledige handen wast. Zorgverleners en gezondheidsmedewerkers houden zich ook aan deze tijd bij het wassen van hun handen. Je hebt meer tijd nodig als je handen zichtbaar vuil zijn, bijvoorbeeld na het tuinieren of schoonmaken.

Stappenplan handen wassen

Stap 4: Verwijder tot slot alle zeepresten door je handen onder stromend water af te spoelen. Als je de kraan na het wassen van je handen dichtdraait, probeer deze dan niet met je handen aan te raken. Dit komt omdat de ziekteverwerkkers die je op het kraanoppervlak hebt overgezet toen je de kraan aanzette, er nog steeds kunnen zijn. Het is over het algemeen aan te raden om de methode van artsen en verpleegkundigen te volgen, zij gebruiken liever een papieren handdoek of hun elleboog om de kraan uit te zetten.

GROHE TIP: Met onze sensorkranen moet je de kraan nooit aanraken, zo loop je geen risico op besmetting of overdracht via het kraanoppervlak.

Stap 5: Droog je handen zorgvuldig af. Het is wetenschappelijk bewezen dat door je handen af te drogen, eventuele achtergebleven ziektekiemen worden verwijderd. Bovendien houden bacteriën en schimmels van een vochtige omgeving. Daarom helpt het om de ruimtes tussen je vingers te deppen tot deze goed droog zijn. Als je met verschillende mensen samenwoont, gebruik je in de badkamer best altijd je eigen handdoek. Wanneer je je handen afdroogt in een openbaar toilet, is het beter is om een papieren handdoekje of zakdoek te gebruiken dan een handdoek die al door meerdere mensen is gebruikt. Dat bevestigen hygiëne-experten.

Meer informatie over handen wassen vind je op de website van het overheidsinitiatief “U Bent In Goede Handen”. GROHE geeft je trouwens ook tips over hoe je je kinderen kunt aanleren om hun handen te wassen!

Innovatieve technologie

Automatische spoeling
  • De automatische spoeling van de kraan voorkomt stilstaand water in leidingen.
  • Om stilstaand water tegen te gaan, zijn er ook geen overbodige lege ruimtes in de kraan of de aansluiting.
  • Thermische desinfectie tegen bacteriën, legionellabacteriën en andere ziektekiemen inbegrepen.
Ontdek meer
Contactloze kranen
  • Contactloze kranen met betrouwbare sensoren.
  • Een handbeweging activeert de waterstraal.
  • Bespaart water, alleen de nodige hoeveelheid water stroomt uit de kraan.
Lees meer

Sources:

https://www.health.belgium.be/nl/gezondheid/zorg-voor-jezelf/omgevingsinvloeden/handhygiene
https://www.sciensano.be/nl/gezondheidsonderwerpen/influenza/risicogroepen
https://www.ubentingoedehanden.be/nl/handhygiene

Terug