Virusbescherming tips

Tips voor virusbescherming en infectiebestrijding

Hygiëne en netheid gaat niet alleen over je fris voelen, ze kunnen ons ook helpen met de bescherming tegen ziekten, die overgedragen worden via virussen en bacteriën. We hebben een aantal tips opgesteld voor infectiebestrijding en -preventie in huis en in het dagelijks leven. Wat kan je zelf doen om het risico op infectie te verminderen, vooral tijdens de koudere herst- en wintermaanden?

7 goede gewoontes voor bescherming tegen virussen

7 goede gewoontes voor bescherming tegen virussen

Experts, zoals die van de FOD Volksgezondheid en het federaal onderzoekscentrum Sciensano geven aanbevelingen over hoe je je je gedrag tijdens de koudere maanden best aanpast om het risico op infectie te verminderen en je te beschermen tegen ziekten:

  • Je handen regelmatig en grondig wassen is de belangrijkste tip. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Lees er hier meer over.
  • Droog je handen na het wassen goed af, want virussen en bacteriën gedijen goed in een vochtige omgeving.
  • Raak je gezicht niet aan met ongewassen handen.
  • Spoel voedsel goed af voor je het eet of klaarmaakt.
  • Vervang regelmatig handdoeken, theedoeken en schoonmaakdoekjes.
  • Hoest en nies in je elleboogplooi of in een zakdoek, niet in je handen - dit is een goede maatregel om infecties tegen te gaan.
  • Deskundigen raden ook aan om tijdens de koudere maanden afstand te houden van andere mensen, vooral van mensen die duidelijk ziek zijn.
Hygiëne tips

Was je handen meteen nadat je thuiskomt

Wanneer je thuiskomt na het winkelen, van het werk of van school, moet je eerst je handen grondig wassen om te voorkomen dat vuil en potentiële ziekteverwekkers van je handen overgedragen worden naar andere oppervlakken.

Onze GROHE tip: Je kunt sensorkranen in je huis installeren zodat je de kraan niet met vuile handen hoeft aan te raken. Deze praktische kranen bieden erg veel voordelen.

Reinig regelmatig aangeraakte oppervlakken

Bovendien raden deskundigen je aan om de deurkrukken, lichtschakelaars en kranen regelmatig schoon te maken - bijvoorbeeld met een reinigings- of desinfectiemiddel.

Minimaliseer het risico op infectie

Volgens de officiële adviezen moet in het algemeen meer aandacht worden besteed aan een grondige hygiëne in het huishouden, maar vooral wanneer een familielid ziek is. Naast afstand houden, is het erg belangrijk om je handen met aparte handdoeken af te drogen en papieren zakdoekjes te gebruiken, deze moeten na gebruik ook meteen worden weggegooid.

Infectiebestrijding in de keuken

Er zijn ook verschillende tips om besmetting in de keuken te voorkomen - bescherming tegen een virus in acht nemen is altijd belangrijk, een verkoudheid of griep is immers niet de enige ziekte die je zou kunnen oplopen. Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft informatie over keukenhygiëne. Ze raden onder andere aan om goed op de hygiëne te letten, vooral bij de bereiding van rauw vlees. Gebruik bijvoorbeeld een aparte snijplank voor rauw vlees. Laat rauw vlees bovendien nooit in contact komen met voedsel dat je ongekookt wilt eten.

Ook in de keuken moet je natuurlijk een goede handhygiëne behouden. Daarnaast moeten alle keukenoppervlakken, messen en andere gebruikte materialen zoals snijplanken grondig en onmiddellijk na gebruik te reinigen. Schoteldoeken en sponsjes moeten altijd goed worden afgespoeld en goed droog zijn voor ze opnieuw worden gebruikt.

Virus of bacterie - Wat is het verschil?

Virus of bacterie - Wat is het verschil?

Het doel van infectiebestrijding is om de verspreiding van virussen en bacteriën te voorkomen. Maar wat is het verschil tussen deze twee ziekteverwekkers? Bacteriën zijn kleine organismen, terwijl het nog steeds een onzeker is of virussen een levensvorm zijn of niet. De reden hiervoor is dat virussen een gastheer nodig hebben om te overleven en zich te vermenigvuldigen. Bacteriën overleven zelfstandig.

Bovendien, zoals velen waarschijnlijk al van hun arts hebben gehoord, zijn antibiotica alleen effectief tegen bacteriën, niet tegen virussen. Daarom zijn antibiotica geen geschikte behandeling voor de griep, die door virussen wordt veroorzaakt. Het is belangrijk om geen antibiotica te nemen als dit niet nodig is, anders wordt de antibioticaresistentie in België hoger. Dat wil zeggen dat antibiotica in bepaalde gevallen dan niet meer werken.

Je moet je ook bewust zijn van een ander verschil bij het gebruik van ontsmettingsmiddelen. De meeste desinfectiemiddelen die in de winkels worden aangetroffen bieden geen bescherming tegen virussen, alleen tegen bacteriën. Het product is alleen effectief tegen virussen als dat expliciet op de verpakking wordt vermeld.

Bescherming tegen virussen en bacteriën in huis

Om de verspreiding van ziektekiemen in je eigen huis te voorkomen en virusbescherming te bevorderen, zijn er enkele maatregelen en gedragsregels die worden aanbevolen door officiële instanties en experten.

Optimaal gebruiksgemak

Optimaal
gebruiksgemak

  • Contactloze kranen met betrouwbare sensoren.
  • Een handbeweging activeert de waterstraal.
  • Bespaart water, alleen de nodige hoeveelheid water stroomt uit de kraan.
Ontdek meer
Innovatieve technologie

Innovatieve technologie

  • De automatische spoeling van de kraan voorkomt stilstaand water in leidingen.
  • Om stilstaand water tegen te gaan, zijn er ook geen overbodige lege ruimtes in de kraan of de aansluiting.
  • Thermische desinfectie tegen bacteriën, legionellabacteriën en andere ziektekiemen inbegrepen.
Ontdek meer

Sources:
https://www.ubentingoedehanden.be/nl/handhygiene
https://www.vlaanderen.be/vaccinatieprogramma
https://www.zorg-en-gezondheid.be/basisvaccinatieschema
https://www.zorg-en-gezondheid.be/adviezen-vaccinatie-hoge-gezondheidsraad
https://www.sciensano.be
https://www.health.belgium.be/nl/gezondheid/zorg-voor-jezelf/omgevingsinvloeden/handhygiene
https://www.rivm.nl/hygiene
https://www.sciensano.be/nl/gezondheidsonderwerpen/influenza/risicogroepen