Dagelijkse hygiëne

Tips voor dagelijkse hygiëne

Basishygiëne helpt om het dagelijks samenleven aangenamer te maken, of het nu gaat om handhygiëne, om hoesten en niezen of om toiletgebruik. Met name de kleine maar belangrijke hygiënische gewoontes kunnen voorkomen dat ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen of schimmels van de ene op de andere persoon worden overgedragen. We hebben enkele hygiënetips voor het dagelijkse leven samengesteld.

Regelmatig handen wassen

Regelmatig handen wassen

Onze handen komen dagelijks in aanraking met talloze objecten, zoals deurklinken, leuningen of handgrepen in het openbaar vervoer. Het is mogelijk dat mensen met een verkoudheid of andere ziekte deze objecten al eerder hebben aangeraakt. Dit maakt het des te belangrijker dat we deze mogelijke transmissie voorkomen door onze handen regelmatig en grondig te wassen gedurende ongeveer 20 seconden. Je handen wassen is dan ook de kern van de dagelijkse hygiëne, zowel voor onszelf als voor de mensen om ons heen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) legt uit dat ziekteverwekkers makkelijk van onze handen op objecten en andere mensen kunnen worden overgedragen en omgekeerd. Wanneer je regelmatig je handen wast met water en zeep, verklein je de kans dat ziektekiemen, virussen of schimmels worden overgedragen. Zo bescherm je jezelf en anderen tegen ziektes zoals griep of voedselvergiftiging.

Het RIVM raadt daarom ten sterkste aan om op deze momenten altijd je handen te wassen:

  • wanneer je handen vuil zijn
  • voor het koken en het eten en na aanraken van rauw vlees
  • na een toiletbezoek
  • na hoesten of niezen in je handen (hygiënetip van het RIVM: nies of hoest in de binnenkant van je elleboog als je geen zakdoek hebt)
  • na het snuiten van je neus
  • na het buitenspelen
  • na het verschonen van een kind
  • na het aaien of knuffelen van (huis-)dieren
  • na het schoonmaken. Dus ook nadat je de vaat hebt gedaan of iets schoongemaakt hebt met een vaatdoekje
Hygiëne tips van GROHE

Hygiënetip van GROHE: Een sensor kraan is bijzonder nuttig voor een betere hygiëne. Deze laat je immers toe je handen te wassen zonder dat je de kraan met vuile handen hoeft aan te raken. Op deze manier kun je met een GROHE sensor kraan de hygiëne verbeteren.

Praktisch voor onderweg: Als je onderweg geen mogelijkheid hebt om je handen te wassen met water en zeep, kun je ook handdesinfectiegel of handalcohol gebruiken. Hoewel ze het wassen van je handen niet kunnen vervangen, kunnen ze je helpen om basishygiëne te behouden.

Hoest en nies netjes

Als je ziek bent, is het essentieel dat je geen bacteriën of virussen verspreidt. Om overdracht in de lucht via druppelinfectie te voorkomen, raadt het RIVM je aan de volgende regels in acht te nemen wanneer je hoest of niest:

  • Houd een zakdoek of hand voor de mond bij niezen of hoesten. Het is beter om in je elleboogplooi dan in je handen te hoesten of te niezen
  • Gebruik een zakdoek maar één keer
  • Gebruik het liefst een papieren zakdoek en gooi deze na gebruik weg
  • Was je handen meteen na het niezen of hoesten

Houd afstand

Een andere belangrijke basishygiëne regel is om afstand te houden van andere mensen. Als je samenwoont met of zorgt voor een ziek persoon, raadt het RIVM aan steeds een afstand van 1,5 meter te behouden, je handen regelmatig te wassen gedurende minstens 20 seconden en de hoest- en niestips zoals hierboven beschreven in acht te nemen. Daarnaast is het beter als de zieke zijn eigen kamer, toilet en badkamer heeft. Wanneer dit niet mogelijk is, wordt het ten sterkste aangeraden om zo weinig mogelijk in de kamer van de zieke te komen, aparte handdoeken en apart bestek te gebruiken.

Het beste wat je zelf kunt doen als je ziek bent, is vermijden dat je naar buiten gaat en ervoor zorgen dat je thuis rust totdat je je beter voelt en niet langer besmettelijk bent.

Hygiëne in het huishouden

Hygiëne in het huishouden

Of het nu gaat over schoonmaken, de was doen, koken of zorgen voor (huis)dieren, het RIVM geeft hygiënetips voor je huishouden:

  • Maak de “vuilste” plekken regelmatig schoon. Hierbij gaat het om veelgebruikte ruimtes zoals de keuken of het toilet, de doucheruimte en het bad in de badkamer. Poets deze regelmatig grondig, maar maak ze ook schoon na gebruik. Als een ziek persoon de ruimtes gebruikt, gebruik dan desinfecterend poetsmiddel.
  • Vergeet tijdens het schoonmaken zeker niet om plekken en voorwerpen te poetsen die mensen veel aanraken, deze kunnen immers veel ziektekiemen aantrekken. Denk hierbij aan kranen, lichtschakelaars, deurklinken, doorspoelknoppen, etc.
  • Poets eerst droog en erna nat.
  • Gebruik indien mogelijk wegwerp reinigingsdoekjes of papieren doekjes en was herbruikbare microvezeldoekjes op 60˚C. Uit onderzoek blijkt dat microvezeldoekjes na 150 poetsbeurten niet meer voldoende schoon maken.
  • Zorg ervoor dat de oppervlakken schoon zijn voordat je voedsel bereidt, en maak ze onmiddellijk na gebruik opnieuw schoon.
  • Gebruik aparte snijplanken voor ongekookt voedsel (bijv. rauw vlees) en voedsel dat niet hoeft te worden gekookt.
  • Was je handen na het aanraken van voedsel zoals rauw vlees.
  • Was je handen na het aanraken van dieren, ook wanneer je hun voedsel, speelgoed, kooi of kattenbak aanraakt.
  • Houd je vuil wasgoed gescheiden in een wasmand of zak, druk de lucht niet uit deze zak, zo kunnen immers ziektekiemen worden verspreid.

Meer informatie over hygiëne vind je op de website van het RIVM.

Tips voor hygiëne

Tips voor schone en hygiënische Handen

Tips voor schone en hygiënische Handen

Een goede handhygiëne is essentieel om de overdracht van ziektekiemen te voorkomen. Onze hygiënetips zullen je daarbij helpen!

Ontdek meer
Virusbescherming: Tips voor iedere dag

Virusbescherming: Tips voor iedere dag

We kunnen allemaal meer doen om onszelf en anderen te beschermen tegen virussen en bacteriën. Hier onze tips voor infectiebestrijding en –preventie!

Lees hier verder

Bronnen:

https://www.rivm.nl/hygiene/handen-wassen
https://www.rivm.nl/hygiene/wat-is-hygiene
“Hoesten of niezen? Zakdoek kiezen!Informatie over griep en verkoudheid” RIVM 2015
https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/vragen-antwoorden
https://lci.rivm.nl/leefregels
https://www.rivm.nl/hygiene/schoonmaken

Terug