GROHE integreren in de architectonische meesterwerken van Berlijn en Potsdam

MUSEUM BARBERINI: KRANEN GESCHIKT VOOR ROYALTY

Hoewel veel van de barokke en rococo- gebouwen in Potsdam tijdens en na de Tweede Wereldoorlog effectief werden vernietigd, heeft de stad altijd een nostalgische sfeer weten te behouden. Een van de gebouwen, die dat gevoel wist op te roepen is het Barberini- paleis. Oorspronkelijk gebouwd in 1772 aan de oever van de rivier de Havel, heropende het in 2017 als een kunstmuseum. Thomas Albrecht, partner van Hilmer Sattler Ahlers Albrecht, was de architect die belast werd met de renovatie. Zijn verantwoordelijkheid reikte echter verder dan de buitenmuren van het gebouw. Voor de update van de uitbundige badkamers die lang op zich had laten wachten, koos Albrecht voor GROHE kraantechnologie om de toiletruimtes voor bezoekers geschikt te maken voor een koning of koningin uit de 21ste eeuw.

"De reconstructie van de Barberini vormt een aanvulling op de andere gebouwen aan de Oude Markt," legt hij uit. "Het gerestaureerde stadspaleis, de gerenoveerde St. Nicolaaskerk, het oude stadhuis en de obelisken. Het is nu mogelijk om de fascinerende dynamiek van het plein opnieuw te ervaren.”

De wastafels van Museum Barberini zijn uitgerust met de elektronisch geactiveerde GROHE Euroeco Cosmopolitan E-kranen. Deze GROHE- technologie levert koud of gemengd water op de gewenste temperatuur van de gebruiker. Met behulp van een infraroodsensor wordt de waterstroom volledig contactloos geregeld en stopt deze automatisch na een voorgeprogrammeerde looptijd. Dit systeem elimineert vrijwel alle bacteriële overdracht tussen gebruikers en is ook een stuk zuiniger. Bij het toepassen van hedendaagse oplossingen voor eeuwenoude problemen, heeft Albrecht de lat hoger gelegd als het gaat om wastafels voor musea.

URBAN NATION: TENTOONSTELLING VAN NIEUWE NORMEN

Het idee om straatkunst tentoon te stellen in een museum lijkt misschien een paradox. Toch was het een uitdaging die de innovatieve architecten bij GRAFT verwelkomden. GRAFT verbouwde de gevel van een vijf verdiepingen tellend Gründerzeit- gebouw en maakte er een modulaire gevel van. Gelegen aan de Bülowstraße in Berlijn, Schöneberg, is de gevel gedeeltelijk wisselbaar. Dit betekent dat stukken ongelooflijk gemakkelijk aan de collectie van het museum kunnen worden toegevoegd. Het vormt een bewijs van de flexibiliteit en tijdelijke aard van straatkunst in het algemeen. De onconventionele instelling heeft zich echt ingespannen om door de stedelijke kunstgemeenschap te worden geaccepteerd. Binnen in het museum kan de gehele muurruimte worden geactiveerd door hangende doeken of door gebruik te maken van de muur zelf. Bezoekers kunnen ook verschillende perspectieven beleven van de kunstwerken die over twee verdiepingen zijn tentoongesteld door gebruik te maken van een verhoogde loopbrug.

Het hedendaagse ontwerp van het Urban Nation Museum strekt zich uit tot in de wasruimten, waar de wastafels zijn uitgerust met hygiënische, contactloze GROHE Essence E-kranen. Bovendien zorgt de GROHE StarLight- technologie ervoor dat de chroomoppervlakken bijzonder bestand zijn tegen de slijtage van het stadsleven. GRAFT heeft een toekomstgerichte mix van edgy streetstyle en de allernieuwste technologie gesmeed.

STAATSOPER UNTER DEN LINDEN: DE NEXT GEN WASTAFELS VOOR DE OPERA IN DE SPOTLIGHT

De Staatsoper aan de beroemde Unter den Linden in Berlijn ondergaat sinds 2009 een grondige renovatie. Naast het directeursgebouw en ook het repetitiecentrum worden pogingen om de opera nieuw leven in te blazen uitgevoerd onder de nauwgezette leiding van gerenommeerd architectenbureau HG Merz.

“De Staatsoper is een van de meest opvallende voorbeelden van architectuur uit de wederopbouwfase van de DDR. Het is een belangrijke getuige van de Duitse naoorlogse geschiedenis," legde Merz uit.

Daniel Barenboim, de algemene muziekdirecteur van de Staatsoper, had een doel dat meer op prestaties gericht was: de akoestiek van de zaal verbeteren. Door het plafond te verhogen en een geluid met galm toe te voegen, is de reverb-tijd verhoogd van 1,1 naar 1,6 seconden. De modernisering van de Staatsoper Unter den Linden is een delicaat proces op het gebied van zowel fysieke verbetering als geluidsverbetering. Dat was niet het enige dat bij de renovatie aan bod kwam bij de gebouwen.

De kleedkamers van de kunstenaars zijn uitgerust met Tempesta- handdouches en Grohtherm 2000- thermostaten. En binnen de toiletruimtes voor de bezoekers zorgt de greep met opwaartse contouren van de Euroeco Special -kranen ervoor dat deze bijzonder gemakkelijk te gebruiken is. De duurzame en klassieke GROHE Eurostyle- en Europlus- kranen zijn bestand tegen de eisen van het dagelijks gebruik in de repetitieruimtes en het podiumgedeelte. Met GROHE-technologie gekoppeld aan een geslaagde renovatie, is het een koppeling die door de eeuwen heen weerklinkt. Een perfecte pasvorm voor gebruik door de beroemdste artiesten ter wereld.

Fotograaf: HELGE MUNDT / TOBIAS HEIN/MARCUS EBENER

De toiletruimtes zijn uitgerust met hygiënische, contactloze GROHE Essence E- kranen.

Architectuurbedrijf HG Merz begon in 2009 met de renovatie van de Staatsoper Unter den Linden.

Grohe.nl maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak te vergroten. Door onze website te gebruiken ga je hiermee akkoord. Meer informatie