Laird Hamilton: Natuur, Project Zero en Zijn Leven op de Plank.

Laird Hamilton wordt beschouwd als een van de beste big wave surfers aller tijden. Hij is zonder twijfel oog in oog gekomen met een aantal van de meest monsterlijke golven ter wereld. Hoe benadert hij zo'n oncontroleerbare kracht? "De oceaan is mijn thuis", zegt hij simpelweg.

Surfen op het scherm: Shaken, Not Stirred

Hamilton werd geboren in 1964 in San Francisco. Als motto heeft hij heel zijn leven al, dat hij nooit een kans aan zich voorbij laat gaan. Dit motto is nu vereeuwigd in een documentaire over zijn leven met als naam Take Every Wave, geregisseerd door de Oscar-genomineerde Rory Kennedy. De film volgt zijn carrière en privéleven met alle pieken en dalen, gaat terug naar de vroegere dagen van zijn carrière en peddelt verder naar de dag van vandaag. De documentaire concentreert zich op zijn legendarisch surf van de 'zwaarste golf ooit gesurfd' van de beruchte Teahupo'o-rif op Tahiti.

Wat opvalt aan de film is de transcendentie van het surfgenre. Het richt zich op het creëren van een intiem portret van Laird en zijn vrouw Gabrielle Reece, een professionele volleybalster en model. Laird Hamilton is inmiddels gewend om voor de camera te staan. Niet alleen wanneer hij witte paden snijdt in glasblauwe golven met zijn surfplank, maar ook buiten zijn leven op het water. Laird werd als model gespot op het strand van Kaua'i toen hij 16 jaar oud was, wat leidde tot shoots voor Italiaanse L'Uomo Vogue en een plek voor de camera naast Brooke Shields. Hij was ook te zien in verschillende films als zichzelf, zoals in de reuzegolf-surfing documentaire Riding Giants, en als een surf stuntman voor Pierce Brosnan in Die Another Day.

Laird Hamiltons Benadering van het Surfen: Meditatief, Filosofisch, Ontdekker

Hamiltons kijk op zowel het leven als het surfen is meditatief. Hij heeft gekozen voor een meer holistische benadering als het gaat om surfen dan wordt aangemoedigd binnen de competitieve surfwereld. Hij won grote prijzen, maar is zelf meer geïnteresseerd in verkenning en de diepe verbinding van aquatische prestaties.

"Mijn relatie met de oceaan komt voort uit een meer artistieke en filosofische benadering dan wat normaal zou zijn als je een surfer probeerde te zijn", zegt hij.

Deze houding werd gevormd door zijn opvoeding op Hawaï, waar de traditionele houding van het eiland ten opzichte van de oceaan hem diepgaand beïnvloedde.

“De Polynesische cultuur zelf heeft mijn leven beïnvloed”, legt hij uit. “Ik voel me verbonden met de essentie van de oceaan: het exploratie-aspect ervan en de relatie met de natuur.”

De Oceaan Redden: De Project Zero Beweging

Laird Hamilton heeft een groot deel van zijn carrière besteed aan innovatie en het vinden van nieuwe manieren om technologie op het water te gebruiken. Hij was mede-uitvinder van tow-in-surfen, waarbij hij opblaasbare boten gebruikte om golven te helpen bereiken die simpelweg te gigantisch waren voor enkel peddelkracht. Hij was ook een groot voorstander van folieboarden, met behulp van hydrofoil-technologie om het bord van stroom te voorzien. Maar is er een dissonantie tussen deze twee benaderingen van het water, de technologische en de natuurlijke? Hamilton denkt van niet:

“Al deze ambachten zijn slechts manieren om je relatie met de oceaan te bevorderen en te kunnen gebruiken.”

Een aspect waar hij resoluut aan de kant van de natuur staat, is als het gaat om milieubewust voor de oceaan zorgen. Hamilton maakt deel uit van de Project Zero-beweging [http://www.weareprojectzero.org/about], die de uiteenlopende belangen bijeenbrengt die zijn geïnvesteerd in het behoud van de kostbare hulpbron die onze oceanen vertegenwoordigen.

“The ocean is my home,” says Hamilton, star of the critically-acclaimed documentary Take Every Wave

“Ik probeer ervoor te zorgen dat meer mensen niet alleen de oceaan waarderen en bewonderen, maar ook om deel te nemen aan activiteiten in de oceaan. Omdat we dan een grotere stem en meer impact zullen hebben,” zegt hij. En als er één ding is dat Laird Hamilton voor de wereld wil, is het iets dat grootser, beters en mooiers dan er al is.

Fotograaf: Tim McKenna

Geboren in 1964 is Hamilton een van 's werelds meest bekende big-wave surfers.

Hamilton is mede-uitvinder van tow-in-surfen, dat surfers de kans geeft om nog grotere golven te kunnen surfen.

Grohe.nl maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak te vergroten. Door onze website te gebruiken ga je hiermee akkoord. Meer informatie