Hoe GROHE baanbrekend is op het gebied van douchekoptechnologie

GROHE- ingenieur Mirja Bensing zegt dat een goede douche-beleving van het grootste belang voor haar is. Dit komt niet als een verrassing, want ze is werkzaam binnen een segment dat douches ontwikkelt. Als ingenieur test ze zowel prototypen als eindproducten. Ze is ook betrokken bij productontwikkeling. Onlangs had Mirja een baanbrekend idee voor het creëren van efficiëntere douchekoppen: het GROHE douchelaboratorium. Bensing ontwikkelt een raamwerk voor het testen van douchekopontwerpen. Haar doel is om douche-ervaringen in het algemeen te verbeteren, terwijl tegelijkertijd de efficiëntie wordt verbeterd.

"We testen douchekoppen met nieuwe straalsoorten altijd op defecten en functionaliteit,” zegt ze. "Toch hebben we tot nu toe nooit onderzocht hoe goed onze straalsoorten echt zijn en hoe we ze verder kunnen optimaliseren. Vooral als het gaat om het beschermen van het milieu."

Eenvoudigweg de waterstroom verminderen, is niet voldoende om water te besparen. Iedereen die bij het zwembad onder een zwakke douchestraal heeft geprobeerd om shampoo uit hun haar te spoelen, weet dat het veel langer duurt als er minder water uit de douchekop komt. Als gevolg daarvan onderzoekt Bensing een testsysteem voor hoe douches er in de toekomst uit kunnen zien. Na haar voorstel hebben GROHE en de shampoo-fabrikant Henkel hun krachten gebundeld om het GROHE douchelaboratorium te ontwikkelen. Tests worden nu uitgevoerd met het eenvoudige maar effectieve systeem van Bensing. De zoektocht naar het beste eco- douchekopontwerp is dus begonnen.

IN HET DOUCHELAB: ZOEKEN NAAR DE BESTE WATERBESPARENDE DOUCHEKOPPEN

Het douchelab bestaat uit twee identieke testbanken - één bij GROHE en de andere bij Henkel. Dit maakt het mogelijk om de twee onafhankelijke resultaten eerlijk te vergelijken. Het shampoobedrijf voert hun experimenten vanuit een chemische hoek uit, terwijl GROHE het probleem vanuit een technisch standpunt benadert. GROHE onderzoekt alles met betrekking tot de douchekop zelf en inspecteert de troebelheid van het water voor en na het spoelproces. Ze onderzoeken ook de stroomconsistentie, met name in scenario's met lage waterdruk.

Mirja heeft de GROHE-testbank zelf gebouwd. Haar douchelaboratorium bevindt zich aan de achterkant van het enorme GROHE- labcomplex en lijkt op een kleine douchecabine. Op de vloer ligt een door Henkel gesponsord poppenhoofd. Het korte kapsel van de pop onthult het aanzienlijke aantal shampoos en spoelingen dat deze pop tijdens zijn korte levensduur heeft genoten. Een andere nog intact poppenhoofd met iets langer, echt haar ligt al klaar om gebruikt te gaan worden.

WATERBESPAREND ONDERZOEK: DE ULTIEME KRACHTIGE DOUCHEKOP

Het concept van het douchelaboratorium is heel eenvoudig. "Onze testprocedure verloopt als volgt," legt Bensing uit. "We installeren de douchekop. We maken het haar nat en wassen het daarna. Vervolgens spoelen we, veranderen de kop of het spraytype, shampoo het haar opnieuw en spoelen het uit. Ten slotte vergelijken we de resultaten."

Het debiet wordt beoordeeld, evenals de tijd die het duurt voordat het water helder is. Een reeks tests houden bijvoorbeeld bij hoe snel shampoo bij verschillende temperaturen wordt uitgespoeld. De temperatuur is het enige dat verandert tijdens dit experiment, terwijl het spraytype en de waterstroom hetzelfde blijven. Met slechts één enkele variabele kunnen Bensing en haar team exact ontcijferen waar verschillen in hun resultaten zitten.

Een klein stukje plastic speelt een belangrijke rol bij deze tests: de stroomregelaar. Deze is ingebouwd in de meeste GROHE- modellen met krachtige douchekoppen en is onmisbaar in veel gebieden. Een voorbeeld is de Amerikaanse markt, waar het waterverbruik strikt wordt gecontroleerd. Een waterstroomregelaar zorgt ervoor dat altijd dezelfde hoeveelheid water uit de sproeiplaat stroomt, ongeacht de waterdruk in de buis. Overwegingen zoals deze vormen de kern van Bensings zoektocht naar een douchekop voor lage waterdrukcontexten.

Grohe.nl maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak te vergroten. Door onze website te gebruiken ga je hiermee akkoord. Meer informatie