
DUURZAAM BOUWEN MET GROHE
Ontdek meer over onze certificeringen, keurmerken en declaraties
Veel van GROHE's producten zijn gecertificeerd en voorzien van keurmerken en declaraties, waarmee ze de groene transitie in bouwprojecten ondersteunen. Op deze pagina vind je een selectie van relevante producten.
Certificeringen en keurmerken spelen een essentiële rol in zowel de bouwsector als bij consumentenkeuzes. Bij GROHE, als toonaangevende fabrikant van sanitair, erkennen we het grote belang van deze keurmerken. Ze staan garant voor de kwaliteit, efficiëntie en duurzaamheid van onze producten. Door onze hoge normen, zorgen we ervoor dat onze producten niet alleen voldoen aan de verwachtingen, maar deze zelfs overtreffen en bijdragen aan een duurzamere toekomst. Door te kiezen voor GROHE producten in bouwprojecten, vergroot je de kans op het behalen van de benodigde milieucertificeringen, hoewel dit geen garantie biedt. Samen bouwen we aan een duurzamere toekomst.

CERTIFICATEN
GROHE streeft ernaar de milieu-impact van bouwprojecten te verminderen, aangezien bijna 40% van de wereldwijde CO2-uitstoot afkomstig is van de bouwsector. Dit doen we door duurzame productietechnologieën toe te passen die onze producten geschikt maken voor verschillende duurzaamheidscertificaten. Een voorbeeld hiervan is de gouden medaille die GROHE heeft behaald van het wereldwijde duurzaamheidsplatform EcoVadis, met een score van 72/100. Daarnaast zijn alle belangrijke GROHE-faciliteiten gecertificeerd volgens de internationale ISO-normen, waaronder ISO 9001 (kwaliteitsbeheer), ISO 14001 (milieubeheer), ISO 45001 (gezondheid en veiligheid) en ISO 50001 (energiemanagement), wat onze inzet voor hoge standaarden op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid onderstreept.

EU-Taxonomie
Veel verantwoorde bouwprojecten weten dat de EU-taxonomie een belangrijke richtlijn is om aan te voldoen. Het doel van deze richtlijn is beleggers te helpen ecologisch duurzame beleggingen te identificeren en vergelijken via een gemeenschappelijk classificatiesysteem. GROHE biedt daarom kranen, douches en toiletten die voldoen aan de actuele duurzaamheidsnormen, waaronder de eisen vanuit de EU-taxonomie. Zo hebben wastafel- en keukenkranen een maximale doorstroming van 6 liter per minuut bij 3 bar, douches een maximale doorstroming van 8 liter per minuut bij 3 bar en toiletten een volledig doorspoelvolume van maximaal 6 liter per spoeling, met een gemiddeld doorspoelvolume van 3,5 liter.
Selectie van GROHE producten die voldoen aan de EU-taxonomie

EPD
Een EPD - Environmental Product Declaration - is een onafhankelijk gecontroleerd en geregistreerd “productpaspoort” dat transparante gegevens biedt over de milieu-impact van een product gedurende zijn levenscyclus. Het voldoet aan ISO 14025 en EN 15804 en wordt vaak gebruikt voor certificeringen zoals DGNB, LEED en BREEAM.
De basis van een EPD is een levenscyclusanalyse (LCA), een methode die de milieu-impact van een product kwantitatief analyseert. Onze EPD's zijn Cradle to Grave EPD's, wat betekent dat alle fasen zijn opgenomen: de productiefase, de constructiefase, de gebruiksfase, de sloop- en verwerkingsfase en de recycling- en hergebruiksfase.
EPD zoekhandleiding
Je kunt de EPD's van GROHE producten gemakkelijk terugvinden. Hier moeten twee parameters worden ingevuld:
- Filter > "GROHE"
- Product Category > "Construction products"
Selectie van GROHE producten met een EPD

CRADLE TO CRADLE
GROHE zet zich in voor een circulaire economie door producten te ontwikkelen volgens het Cradle to Cradle-principe. Dit ontwerpconcept zorgt ervoor dat producten aan het einde van hun levenscyclus kunnen worden hergebruikt om nieuwe producten te creëren, waardoor materialen in recyclingkringlopen blijven circuleren en het gebruik van nieuwe grondstoffen drastisch wordt verminderd. Dit model heeft ons al geholpen vier van onze producten, waaronder de GROHE BauEdge S-Size en de GROHE Eurosmart S-Size, te certificeren op Gold-niveau volgens Cradle to Cradle. We zijn trots op deze prestatie, die ons helpt bijdragen aan een duurzamere wereld. Onze producten zijn niet alleen ontworpen met het oog op langdurige kwaliteit, maar kunnen ook na gebruik worden teruggestuurd, zodat de materialen opnieuw worden ingezet voor nieuwe producten. Zo zetten we een belangrijke stap richting een circulaire economie.

KIWA
KIWA richt zich op het testen, inspecteren en certificeren van producten die bijdragen aan een betrouwbare, efficiënte en duurzame energievoorziening. Deze producten moeten niet alleen het water- en energieverbruik optimaliseren, maar ook gemaakt zijn van hoogwaardige materialen die een minimale impact hebben op het milieu, zoals recyclebare of biologisch afbreekbare stoffen. Daarnaast moeten producten zijn ontworpen voor langdurig gebruik, waardoor ze minder vaak vervangen hoeven te worden en zo het verbruik van hulpbronnen verminderen. GROHE producten met een KIWA certificering voldoen aan strikte internationale normen op het gebied van veiligheid, kwaliteit en energie-efficiëntie, wat hun daarzaamheid en prestaties onderstreept.
Selectie van GROHE producten met een KIWA certificering

LEED
LEED is een internationaal erkend milieucertificeringssysteem voor de bouw. Het controleert onafhankelijk hoe een gebouw op een milieuvriendelijke manier wordt gebouwd en ontworpen.
Het kijkt naar verschillende categorieën: een duurzame locatie, efficiënt gebruik van water; energie & sfeer, materialen & middelen en kwaliteit van het binnenmilieu. Deze categorieën richten zich op het minimaliseren van de milieueffecten en het energieverbruik van bouwmaterialen gedurende hun levenscyclus, inclusief het einde van de levensduur.
Gebouwen die voldoen aan de criteria voor LEED-certificering kunnen verschillende niveaus bereiken, zoals LEED Certified, Silver, Gold of Platinum.
Brancheplan Verpakkingen
Branceplan Verpakkingen is gericht op het verminderen, verduurzamen en hoogwaardig hergebruiken van de verpakkingen in de installatiebranche. De ambitie is om toe te werken naar een circulaire economie, waarbij het gebruik van primaire grondstoffen van verpakkingen en het verpakkingsafval wordt geminimaliseerd.
GROHE Nederland is onderdeel van het Brancheplan Verpakkingen. Dit betekent dat wij ons actief inzetten om het verpakkingsmateriaal en verpakkingsafval te verminderen. GROHE verpakkingen worden voornamelijk gemaakt van gerecycled karton, met een gerecycled gehalte van 75%. Door enkelvoudige materialen te gebruiken, zijn de verpakkingen eenvoudig te scheiden en te recyclen.
Bovendien werken we sinds 2018 aan plasticvrije verpakkingen middels het Less Plastic Initiative. In 2022 zijn alle onnodige plastic verpakkingen geëlimineerd, wat jaarlijks 37 miljoen plastic items bespaart. Plastic is vervangen door recyclebare pulp-inserts, zoals gebruikt in eierdozen.

DGNB
DGNB staat voor Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen (Duitse Raad voor Duurzaam Bouwen) en is een toonaangevend certificeringssysteem voor duurzame gebouwen. Het beoordeelt de duurzaamheid van projecten op basis van de meest relevante duurzaamheidsparameters: milieu, economie en maatschappij.
Het assortiment van GROHE bevat verschillende producten die de criteria voor DGNB gecertificeerde gebouwen ondersteunen en klanten ondersteunen die werken met duurzaamheidsinitiatieven in de bouw. Een EPD kan hierbij worden gebruikt als input of documentatie.