Water besparen onder de douche

Water besparen onder de douche

Door klimaatverandering is het meer dan ooit belangrijk om bewust met water om te gaan. Onder de douche verbruik je veel water. En het warm maken van je douchewater kost energie en is daardoor een extra belasting voor het milieu. Kleine aanpassingen in jouw dagelijkse waterverbruik kunnen een grote impact hebben. Lees daarom deze simpele tips om jouw water- en energieverbruik onder de douche te verlagen.

1. Douchen in plaats van in bad

Water besparen, douchen in plaats van in bad

Iedereen is wel eens toe aan een warm bad. Voor sommigen is dat de ultieme manier om te ontspannen. Maar wees je ervan bewust dat het bad vullen bijna 2x zoveel water en energie vraagt dan het nemen van een douche. Een douchebeurt kost gemiddeld 65 liter warm water (bij 9 minuten douchen), een bad 120 liter warm water per keer.

Wekelijks douchen in plaats van in bad gaan, bespaart jaarlijks ruim 2.400 liter water en bijna 15 m3 gas (totaal € 12,- prijspeil 2020, 1 persoon). Bron: Nibud

Of het beter voor het klimaat is om te douchen of in bad te gaan, hangt wel af van hoe lang je doucht. Uit ervaring weten we dat je al snel (te) lang onder de douche staat. Vergeet dus vooral onze volgende tip niet!

2. Korter douchen

Nederlanders douchen gemiddeld vijf keer per week, negen minuten lang. Met vijf minuten douchen in plaats van de gemiddelde douchetijd van negen minuten bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 16.000 liter warm water en 90 m3 gas (samen € 80,- prijspeil 2020). Bron: Nibud.

Om ervoor te zorgen dat je niet langer dan vijf minuten doucht, kun je een douchetimer gebruiken. Deze douchetimers zijn er in vele soorten en maten. Een ander idee is om je favoriete (douche)nummer op te zetten. En dan wel onder de douche vandaan als het nummer is afgelopen!

GROHE promoot actief korter douchen en is daarom sponsor van Waterspaarders; een initiatief van Prinses Laurentien waarbij kinderen en hun ouders worden gestimuleerd om maar maximaal 5 minuten te douchen.

3. Waterbesparende douchekop

Water besparen met een waterbesparende douchekop

Met een waterbesparende douchekop verminder je niet alleen je waterverbruik, maar bespaar je ook energie. Het gebruik van minder water betekent dat er minder energie nodig is om het water te verwarmen, zodat het voordeel voor jou en het milieu nog groter is.

Kies de juiste douchekop om je waterverbruik aanzienlijk te verminderen, terwijl je blijft genieten van een plezierige en comfortabele douche.

GROHE biedt zowel waterbesparende douchekoppen als diverse douchesystemen die een waterbesparingsfunctie hebben. Een grote douchekop hoeft niet altijd te betekenen dat je meer water verbruikt. Ontdek zelf ons assortiment.

Bekijk ons assortiment

4. Kies voor een thermostaatkraan

Water besparen met een thermostaatkraan

Hoewel ze in de eerste plaats dienen voor veiligheid en comfort, helpen thermostaatkranen je ook bij het besparen van water. Met een thermostaatkraan is het water sneller én continu op de gewenste temperatuur. Het is niet nodig om de temperatuur opnieuw in te stellen als de watervoorziening wordt aangesproken, bijvoorbeeld als iemand het toilet doorspoelt of elders in de woning water gebruikt. Verspil geen tijd en water meer aan het draaien aan de knoppen om de temperatuur goed te krijgen!

Veel modellen hebben ook een Eco-knop op de thermostaat om het watergebruik tot wel 50 procent te verminderen.

Bekijk ons assortiment