Water besparen in de keuken

Water besparen in de keuken

Ook in de keuken valt er nog wel wat af te dingen op ons watergebruik. Er zijn slimme oplossingen die niet alleen heel praktisch zijn, maar ook water en energie besparen. Lees snel verder.

1. Gebruik niet onnodig veel water

Veel mensen doen groenten in een pan die eigenlijk veel te groot is. Daardoor wordt per pan ongeveer een liter extra water gebruikt, dat na het koken wordt weggegooid. Uitgaande van twee te grote pannen per kookbeurt, levert dat een besparing op van ruim 450 liter per jaar. Gebruik ook geen volle emmers water bij het schoonmaken. Vul de wasbak of gootsteen met een laagje water (2 liter is vaak wel voldoende) en maak daarmee schoon.

2. Koop geen flessenwater, maar drink water uit de kraan

Bespaar water, drink water uit de kraan

Wist je dat er 7 liter water nodig is om één liter mineraalwater te produceren? Dan hebben we het nog niet eens over de CO2-uitstoot. Kies je voor water uit de kraan, dan maak je de beste keuze voor het milieu. Je hoeft niks te kopen in de winkel en de klimaatbelasting van water uit de kraan is klein.

Gaat je voorkeur uit naar gekoeld water met bubbels? Dan is de GROHE Blue Home filterkraan een goed alternatief. Hiermee haal je gefilterd, gekoeld water met of zonder bubbels direct uit de kraan. Dit betekent 61% minder CO2 in vergelijking tot flessenwater.

En dankzij het GROHE Blue-watersysteem kan een gezin van vier personen gemiddeld 600 plastic flessen per jaar besparen.

Bekijk GROHE filterkraan

3. Hergebruik water

Het opwarmen van water duurt meestal wel een poosje. Je kunt de kraan aanzetten en wachten, waarbij al dat schone water zomaar door de afvoer loopt. Je kunt ook de gieter ermee vullen om de plantjes water te geven, de waterkoker ermee vullen, een pan te vullen die je later gebruikt om aardappels in te koken enzovoorts. Hiermee bespaar je enkele liters per dag, wat in een jaar al snel kan oplopen richting de 800 liter! Ook (heel) koud water is interessant om te hergebruiken: als je ijsklontjes laat vallen, gooi deze dan niet in de gootsteen, maar leg ze in de plantenbak. Alle kleine beetjes helpen!

4. Weg met de waterkoker

Bespaar water en energie, kies voor een kokend waterkraan

Kies voor een kokend waterkraan in plaats van een waterkoker. Je gebruikt alleen de hoeveelheid heet water die je nodig hebt, dus je bespaart op water en energieverbruik. Kun je echt energie besparen als je constant water aan de kook hebt? Het antwoord is ja!

De kokend waterkraan van GROHE heeft een titanium boiler die uitstekend is geïsoleerd, zodat er minimale energie nodig is om de temperatuur op 100 °C te houden. Bedenk maar eens hoe vaak je de waterkoker opnieuw aanzet. Telkens als je op de knop drukt, gaat ook je elektriciteitsrekening omhoog. Een elektrische waterkoker doet er gemiddeld 5,2 minuten over om 1 liter water tot het kookpunt te verhitten. Een GROHE Red geeft direct kokendwater met hetzelfde energieverbruik.

En maak je geen zorgen over veiligheid. Veiligheid is gegarandeerd door de kinderbeveiliging en de hete straal stopt direct na het loslaten van de knop. Door zijn rustige straal is er geen gespetter. Veiligheid voorop!

Bekijk GROHE kokend waterkraan

5. Vaatwasser is zuiniger dan afwassen

Afwassen met de hand is minder duurzaam dan de afwas laten doen door de vaatwasser. Kies wel voor een nieuwe vaatwasser; die zijn vele malen zuiniger dan de oude vaatwasmachines. Op het label van de vaatwasser staat vaak hoe zuinig ze zijn. Een nieuwe vaatwasser verbruikt per jaar honderden liters water minder. Heb je niet de luxe van een vaatwasmachine? Laat dan het water niet lopen tijdens het afwassen met de hand. Gebruik één teil water om in af te wassen en één teil water om je keukenspullen af te spoelen.