Water besparen in het toilet

Water besparen in het toilet

Water besparen in het toilet is meer dan de moeite waard. Je verbruikt bij het doorspoelen namelijk veel drinkwater. Tegenwoordig zijn er diverse mogelijkheden om tijdens het doorspoelen spaarzaam om te gaan met water. Wij geven je enkele tips die jouw waterverbruik in het toilet gaan verminderen.

1. Plaats een waterbesparend toilet

Water besparen met een waterbesparend toilet

Een waterbesparend toilet heeft een spoelsysteem met een keuzeknop waarbij gekozen kan worden tussen 3 of 6 liter (dual-flush). Dit in plaats van 9 tot 12 liter bij een traditioneel toilet. Met de inbouwreservoirs van GROHE kun je kiezen tussen een kleine spoeling, een grote spoeling en een start/stop spoeling, afhankelijk van de keuze van het bedieningspaneel. Een dual-flush toilet biedt een keuze uit twee spoelingsvolumes: groot, 6 liter en klein, 3 liter. De waterreservoirs kunnen ook worden aangepast om door te spoelen met een gereduceerd volume van 4,5 liter of 3 liter. Zo wordt water besparen wel heel makkelijk!

Doordat er minder water wordt gebruikt om het toilet door te spoelen, kun je jouw jaarlijkse waterverbruik drastisch verminderen.

Bekijk GROHE toilet oplossingen

2. Gebruik een spoelonderbreker

Met een wc-spoelonderbreker kun je zelf bepalen hoeveel water er per spoeling verbruikt wordt. Bij één keer drukken wordt het spoelen gestopt. Een derde van de Nederlanders gebruikt nooit de spoelonderbreker van het toilet. Zonde, want daarmee gebruik je soms wel de helft minder drinkwater.

3. Kies voor een douche-wc

Een douche-wc maakt toiletpapier overbodig

Een douche-wc reinigt met water en maakt het gebruik van toiletpapier overbodig. In toiletpapier en natte doekjes zitten schadelijke stoffen die in het afvalwater terecht komen. Het gemiddelde gebruik van toiletpapier bedraagt circa 15 kg per persoon per jaar. Met een douche-wc neemt het gebruik aanzienlijk af, omdat het douchetoilet met water reinigt en er geen toiletpapier nodig is. Wat er niet in komt, hoeft er ook niet uitgehaald te worden. Met andere woorden: de zuiveringskosten van het afvalwater worden lager. Bovendien wordt door minder papiergebruik aanzienlijk bespaard op bomen en komen productie-, verpakkings- en vervoerskosten van papier te vervallen.

In vele culturen is reinigen met water na toiletbezoek net zo gewoon als het wassen van handen. Vandaag de dag groeit onze belangstelling voor hygiëne en persoonlijke verzorging. En steeds meer mensen willen dat schone, frisse en zekere gevoel krijgen na gebruik van het toilet. Als gevolg hiervan worden douche-wc’s – toiletten met een geïntegreerde bidetfunctie – steeds populairder.

Bekijk ons assortiment

4. Minder water in de stortbak

Heb je een oude stortbak zonder deze waterbesparende maatregelen, dan kun je ook een fles water of een ander voorwerp in de stortbak leggen. Daardoor past er minder water in de stortbak en bespaar je die hoeveelheid bij elke spoeling.