Koninklijk Theater Carré
Amsterdam, Nederland

Carré: koninklijke allure aan de Amstel

In ongeveer twintig stappen verruilt de artiest de sereniteit van de ‘sterrenkleedkamer’ voor de imponerende, tot de nok toe gevulde theaterzaal. Daar, waar de spotlights het houten podium aan het donker onttrekken, doet even niets anders ertoe dan de intieme band tussen artiest en publiek. De komende uren mag iedereen zich overgeven aan de betovering van koninklijk toneel.

In een gebouw met een historie als dat van Koninklijk Theater Carré is het slechts een kwestie van tijd voordat men tijdens een renovatie op iets bijzonders stuit. En dus ontdekten werklieden tijdens het strippen van de Loge Foyer het originele bloemetjesbehang uit de beginjaren, eind negentiende eeuw, toen oprichter Oscar Carré hier nog optrad met zijn circuspaarden. Volgens de mythe – want zoals elk monumentaal gebouw koestert ook Carré zijn mythes – liggen die paarden onder het gebouw begraven. Ook zouden de smeedijzeren draagbalken uit de koepel afkomstig zijn van de Eiffeltoren. De verhalen, de halve waarheden en de verzinsels, ze maken allemaal deel uit van de charme van het Koninklijk Theater, waar de grandeur van weleer het decor vormt voor hedendaags entertainment met musicals, toneel, cabaret en muziek. “Carré dóet wat met mensen”, vertelt Anne-Mare van der Werf tijdens een rondleiding door het gebouw, dat in 1887 de deuren opende en opgetrokken is in classicistische stijl. “Als je de zaal binnenloopt, dan proef je de verwondering. Carré heeft net dat beetje extra.”

De zaal telt 1.756 rode stoelen, inclusief loges, waarvan er één speciaal is gereserveerd voor de Koninklijke familie. Het theater onderging in 2004 een grootschalige renovatie, waarbij onder meer de fundering op de schop ging (geen paarden gevonden), de entree werd vergroot en nieuwe liften en trappen werden geplaatst. Meer recentelijk zijn de gevel en het koepeldak in oude glorie hersteld. Maar een theater staat of valt uiteindelijk met wat er op het podium gebeurt. Het programma van Carré beslaat zo’n 360 dagen per jaar, met vaak meerdere voorstellingen per dag. Het theater trekt zo’n 400.000 bezoekers per jaar. Aan Carré de taak om al die toeschouwers én artiesten een ervaring te geven die ze nog lang zal heugen. “We doen er alles aan om bezoekers en artiesten in de watten te leggen”, zegt Anne-Mare.Die wens komt ook tot uitdrukking in de twaalf kleedkamers. Ze zijn uitgerust met koelkasten, banken en douches. GROHE voorzag de kleedkamers van onder meer douchesystemen, mengkranen, wastafels, keramische wc’s en drukpanelen. “We zijn trots op het partnership met GROHE. Door het mooie design en de functionaliteit kunnen we artiesten een ‘hotelgevoel’ geven.” De ‘sterrenkleedkamer’ spant de kroon met een elegant, goudgekleurd douchesysteem en dito wastafelmengkraan. Hier sluit het uitgebreide en veelkleurige assortiment van GROHE naadloos aan op de wens van Carré om watersystemen subtiel te laten opgaan in het kleurrijke interieur. “Dit is de favoriete kleedkamer van de sterren”, vertelt Anne-Mare. “Hier kunnen ze dicht bij het podium heerlijk ontspannen.” Maar niet te lang. Straks klinkt daarbuiten een daverend applaus van 1.800 toeschouwers. Het podium wacht. Twintig stappen. De show kan beginnen.

Type gebouw: Theater
Plaats: Amsterdam, Nederland
Product assortiment: Grohtherm, Euphoria, Eurosmart, Essence, Eurocube, Euro

Toon in Google Maps

Geïnstalleerde GROHE producten in dit project