Je douchekop vervangen – Stapsgewijze instructies

Zelf loodgieterswerk uitvoeren is ongetwijfeld te uitdagend voor onervaren doe-het-zelvers. Echter, een douchekop vervangen is een basis DIY skill die iedereen kan aanleren. Een toilet plaatsen vereist bijvoorbeeld meer ervaring. Als je de juiste handleiding hebt, is een douchekop installeren of een doucheslang vervangen vast een makkie. Hier leggen we je uit wat nodig hebt om een douchekop te monteren, en hoe je een douchekop en doucheslang kunt vervangen.

Wat heb je nodig?

“Falen in voorbereiding, is voorbereiden op falen”, deze wijsheid van Benjamin Franklin is vaak toepasbaar en voor elke doe-het-zelver is dit gezegde bijzonder relevant. Lees onze handleiding door voordat je start met het plaatsen van je douchekop. Zo kun je jezelf makkelijk voorbereiden en het nodige gereedschap en materiaal op voorhand verzamelen. Wij maken het je nog makkelijker; hier is een lijst met materialen die je nodig hebt om onze eenvoudige instructies op te volgen.

Checklist

  • Je nieuwe douchekop! Of je nu kiest voor een speelse Rainshower Smartactive, of voor een meer klassieke look met de Rainshower Rustic douchekop, hou je douchekop bij de hand
  • Een schoonmaakdoek of een zachte doek om de coating en afwerking van je douchekop te beschermen
  • Reinigingsmateriaal, zoals een oude tandenborstel of papieren tissues
  • Een verstelbare sleutel, ook engelse sleutel genoemd, misschien een tang.
  • Teflon tape

Douchekop vervangen: stap-voor-staphandleiding

1. Draai de kraan dicht! Niemand wil een ondergelopen badkamer, dus voordat je op je je oude douchekop demonteert, zorg dat de kraan uistaat. In tegenstelling tot bij het verwisselen van een badkraan, hoef je het water niet volledig af te sluiten, zorg er alleen voor dat de kraan dicht is en je bent klaar.

2. Hoewel sommigen deze stap misschien onnodig vinden, is het de beste manier om schade en materiaalverlies te voorkomen: Leg een zeil neer. Zo valt er niets in de afvoer en wanneer je toch iets laat vallen, beschadig je de badkuip of de douchebak niet.

3. Schroef de huidige douchekop los. Dit klinkt eenvoudig, en in het beste geval is dat het ook. Het kan echter zijn dat de douchekop een beetje weerbarstig is, in dat geval moet je je engelse sleutel gebruiken om hem voorzichtig uit te draaien. Gebruik een tang om de pijp of slang stil te houden, en een zachte doek zodat deze niet beschadigd raken. Het hoeft niet moeilijk te zijn!

4. Maak de doucheslang schoon. Zelfs wanneer je je huis grondig poetst, maak je de doucheslang of -pijp waarschijnlijk niet schoon. Zo hoopt er zich vuil op de slang of in de plooien van de slang op, maar zeker in de schroefdraad. Geef deze een goede schrobbeurt met een oude tandenborstel, of veeg ze gewoon af met papieren doekjes als er niet te veel vuil is. Zorg ervoor dat je schroefdraad van de de doucheslang niet beschadigt!

5. Tape de schroefdraad in. Plak de schroefdraad van je nieuwe douchekop af. Begin onderaan de koppeling, druk de tape zeker goed diep in de groeven van de schroefdraad. Handige tip: Zorg ervoor dat je de tape wikkelt met de wijzers van de klok mee! Als je de tape tegen de klok in wikkelt, loop je het risico dat je de tape beschadigt of ontrafelt als je de nieuwe douchekop vastschroeft.

6. Weg met de oude, daar komt de nieuwe! Nu kun je de nieuwe douchekop installeren. Waarschijnlijk heb je geen gereedschap nodig om de nieuwe douchekop in te schroeven, gebruik dus je handen om de douchekop op de slang of pijp te schroeven (met de klok mee).

7. Draai de kraan open. Zorg ervoor dat de douchekop niet op jou gericht staat en open de kraan om een beetje water door te laten. Als er direct water lekt, zet het water dan onmiddellijk uit en controleer waar je de aansluiting moet aanpassen. Zo niet, dan ben je al helemaal klaar. Geniet van een fris douchegevoel met je nieuwe douchekop!

Installeerfoto 1
Installeerfoto 2
Installeerfoto 3
Installeerfoto 4

Een lek? Los het op met deze tips

Er zijn verschillende redenen waarom een nieuwe douchekop kan lekken. Niet getreurd, wij helpen je, hier zijn een paar van de meest voorkomende boosdoeners:

  • Is de schroefdraad goed afgeplakt? Misschien is er een extra laag tape op de schroefdraad nodig, of misschien is de tape beschadigd.
  • Heb je de rubberen afdichting, een sluitring, in de douchekop aangebracht? Zit de afdichting op zijn plek? Zo niet, dan moet je deze aanbrengen
  • Misschien moet je de douchekop simpelweg wat strakker aandraaien

Lekt je douchekop toch nog? Dan kan er een onderdeel zijn beschadigd. Vergeet niet dat, hoewel deze handleiding toont hoe een douchekop te vervangen, is het geen vervanging voor professionele diensten. Een vakman moet je sanitair installeren.

De doucheslang vervangen

Een nieuwe doucheslang monteren? Dan heb je natuurlijk een nieuwe slang nodig, maar daarnaast ook een tang en een zachte doek.

1. Draai de kraan zeker goed dicht en leg een dekzeil of deken neer, zoals in stappen 1 en 2 hierboven.
2. Schroef de oude slang los. Schroef de slang uit de kraan en verwijder de sluitring. Bewaar deze als hij niet beschadigd is. Schroef de slang ook los van de douchekop.
3. Sluit de nieuwe slang aan. Draai wat je net hebt gedaan om - schroef de slang op de douchekop, en het andere uiteinde op de waterafvoer. Controleer dat er aan beide kanten een sluitring zit.
4. Bonus stap: Misschien wil je je douchekophouder vervangen? Schroef dan de bovenste beugel van de douchekophouder los, schuif de douchekophouder omhoog tot deze van de rail glijdt. Schuif de nieuwe douchekophouder er vervolgens op. Vervang de bovenste klem van de douchekophouder en draai deze vast. Voila!