WATERSCHADE IS HET NUMMER 1 PROBLEEM IN HUIS!

Het is makkelijk om te denken dat het jou niet zal overkomen – maar waterlekkage en overstromingen overkomen meer dan de helft van de huishoudens wel een keer. En als de lekkage er eenmaal is, kunnen de gevolgen stressvol en desastreus zijn.

Het is makkelijk om te denken dat het jou niet zal overkomen – maar lekkage en overstromingen overkomen meer dan de helft van de huishoudens wel een keer. En als de lekkage er eenmaal is, kunnen de gevolgen stressvol en desastreus zijn.

Waar kan een lekkage ontstaan?

Lekkage thuis heeft een aantal gemeenschappelijke bronnen. Het kan iets simpels zijn als een geblokkeerde gootsteen of een probleem met je vaatwasser of wasmachine. In de koudere maanden zorgt vorst, waardoor leidingen kunnen springen, voor een groot risico op overstromingen en waterschade in huizen. Een waterlek hoeft zelfs niet in je eigen huis te starten om schade aan te richten - een probleem met het dak van een buurman of een lek in het appartement boven je woning kan overstromingen en waterschade aan jouw huis veroorzaken.

Welke kosten komen er kijken bij waterschade?

Een lekkage, een verstopte gootsteen, een gesprongen leiding en plotseling word je geconfronteerd met een verwoest huis en kosten die in de duizenden euro's kunnen oplopen. En dan hebben we het nog niet eens over de stress en het gedoe van het afhandelen van de waterschade. Een ernstig waterlek beschadigt niet alleen je bezittingen en meubels, maar ook je tapijten en muren.

Hoe langer een waterlek blijft, hoe erger het wordt - mogelijk moet je pompen en ontvochtigers huren om je huis droog te krijgen, voordat je zelfs maar kan beginnen met het vervangen van tapijt of het stucen van de muren. Tel daar ook nog eens bij op dat je misschien je huis uit moet terwijl al deze werkzaamheden bezig zijn en je zal begrijpen dat waterschade een serieus probleem is en dat het goed is om jezelf hiertegen te beschermen.

Je denkt misschien mij overkomt dit niet

Maar het feit is dat een op de twee huishoudens minstens één keer waterschade heeft gehad. Daarom is het verstandig om preventief op te treden tegen lekkage met een slim home systeem dat je op de hoogte houdt en tegen het ergste beschermt.

GEEN HUIS IS OPGEWASSEN TEGEN EEN OVERSTROMING OF LEKKAGE

Altijd en overal. Waterlekken kunnen overal in huis plaats vinden – op ieder moment van de dag.

Wanneer waterschade optreedt zijn de helft van de keren de muren ook aangetast waardoor snel schimmel ontstaat. Aangezien schimmel kan ontstaan binnen slechts 24 uur is het belangrijk dat je snel reageert op lekkages.

Let op de leidingen. 65% van waterschade ontstaat door een kapotte of gesprongen leiding waardoor je de lekkage pas merkt als het al te laat is.

De druppel die zorgde voor enorme waterschade. Kleine lekkages – zoals van leidingen, wc’s en douches – zorgen voor 28% van alle waterschade. Omdat je deze niet kunt zien, kunnen deze lekkages maanden of zelfs jaren ongemerkt doorgaan waardoor muren en vloeren compleet verzadigd raken met enorme waterschade als gevolg.

Vorst risico.Een bevroren leiding kan ontstaan bij aanhoudende vorstperiodes, vooral in kamers of huizen die niet worden verwarmd of weinig worden gecheckt of bewoond. Een gesprongen leiding is de meest voorkomende reden van lekkages in huis en kan snel leiden tot veel waterschade.

ECHTE EN ANGSTAANJAGENDE STATISTIEKEN OVER WATERSCHADE IN HUIS

54% van de huishoudens heeft thuis waterschade opgelopen in het elektriciteitsnet. (1)

65% van alle gevallen ontstaat door leidingen. (2)

Waterschade had in 93% van de gevallen voorkomen kunnen worden. (3)

In Europa zijn de gemiddelde kosten voor waterschadereparaties € 2297. 28% van de huishoudens krijgt dit niet vergoed, ook niet gedeeltelijk. En de huishoudens die wel een vergoeding krijgen, ontvangen slechts 61% van de totale kosten. (1)

In 2011 was de kans op waterschade voor woningeigenaren 9,5%; dat betekent dat er in dat jaar 377,702 gevallen van waterschade zijn gemeld bij verzekeraars. (4)

Na slechts 24 uur kan schimmel ontstaan als gevolg van vocht: dit veroorzaakt problemen aan de luchtwegen, astma en allergieën. (5)

41% van de gesprongen leidingen begint onopgemerkt, waardoor er veel water uitstroomt en water verloren gaat. (2)

61% van de kleine lekken of scheuren in leidingen wordt pas na een week of langer gedetecteerd. (2)

Ben je bang voor wat je te wachten kan staan? Wil je meer te weten komen?

Lees het complete waterbeveiligingsonderzoek.

Let op: alleen beschikbaar in het Engels.

Lees meer

LEES MEER

Het is makkelijk om te denken dat het jou niet zal overkomen – maar waterlekkage en overstromingen overkomen meer dan de helft van de huishoudens wel een keer. En als de lekkage er eenmaal is, kunnen de gevolgen stressvol en desastreus zijn.

De slimme watersensor

Ontdek GROHE Sense

De slimme beveiliging voor je huis

Ontdek GROHE Sense Guard

De persoonlijke watermanagement app

Ontdek de GROHE Sense-app

(1) The ConsumerView, January 2017, Quantitative Assessment Europe
(2) The ConsumerView, May 2016, Quantitative Assessment Europe
(3) ACE-Group: http://www.businesswire.com/news/home/20110404007195/en/ACE-Private-Risk-Services-Study-Identifies-Type
(4) 9,5% x aantal koopwoningen in 2011 3 975 806 = 377.702
(5) https://irp-cdn.multiscreensite.com/c4e267ab/files/uploaded/Rf7chFZfSe2cTKWmjbMA_WHO_Guidelines%20for%20Indoor%20Air%20Quality_Dampness%20and%20Mould_2009.pdf