WAT TE DOEN NA EEN LEKKAGE OF WATERSCHADE IN HUIS

Een lekkage in huis kan verschrikkelijk zijn. Waterschade zorgt voor de tijdrovende taak om je huis weer schoon te krijgen en de gevolgschade te regelen. Dit is wat je kan doen als je een lek hebt in huis – en om te zorgen dat je zoiets in de toekomst niet meer mee hoeft te maken.

Schakel het water uit. Het allereerste dat je moet doen om te zorgen dat een lekkage niet erger wordt, is de watertoevoer stop te zetten. De stopkraan of afsluiter bevindt zich gewoonlijk in je meterkast, keuken of badkamer en hiermee sluit je het water onmiddellijk af voor je hele huis. Het waterlek kan afkomstig zijn van een voor de hand liggende bron die je kunt isoleren – bijvoorbeeld je vaatwasser of wasmachine, kranen en toiletten moeten allemaal een isolatieklep op de slang of het leidingwerk hebben die met de klok mee kan worden gedraaid om de watertoevoer af te sluiten. Als je veel water in je huis hebt, moet je ook de elektriciteit uitschakelen – maar doe dit alleen als dit op veilige wijze gedaan kan worden - evenals de gastoevoer tot de situatie is opgelost.

Identificeer de bron. Een waterlek in huis kan vele mogelijke bronnen hebben, dus erachter komen waar het water vandaan komt kan lastig zijn. Evenals lekkende leidingen kan water vanuit andere plaatsen dan je denkt je huis in komen, zoals een slecht afgekitte bad of douche, een lekkend dak of zelfs een lek in een naburig pand.

Verwijder overtollig water. Het wegwerken van water uit het lek is een dringende taak - hoe langer het in je huis zit, des te meer waterschade het zal veroorzaken. Voor grootschalige overstromingen moet je mogelijk een pomp huren, die op het laagste deel van het overstroomde gebied moet worden geplaatst. Voor kleinere hoeveelheden overstromingswater kan een nat-droog vacuüm worden gebruikt.

Begin het uitdrogingsproces. Schimmels en meeldauw zullen zich binnen 24-48 uur na een overstroming beginnen te ontwikkelen, dus snel beginnen met het uitdrogen is de sleutel tot het beperken van waterschade. Laat apparaten en stopcontacten aan de lucht drogen en verwijder alle natte meubels of tapijten uit het gebied. Open ramen om de vochtigheid af te voeren. Controleer ook je muren - elke gipsplaat of ander materiaal dat is aangetast, moet worden verwijderd en vervangen. De laatste fase van aanzienlijke overstromingen is om een luchtontvochtiger te huren om het vocht uit de kamer af te voeren - maar zorg ervoor dat je je ramen sluit voordat je deze aanzet.

Bescherm jezelf tegen toekomstige lekken. Zodra je klaar bent met de schoonmaak en afhandeling, wil je natuurlijk een prioriteit van maken om je huis tegen eventuele toekomstige waterlekkages te beschermen. Naast het regelmatig controleren van leidingen en het nemen van extra voorzorgsmaatregelen bij koud weer (een belangrijke oorzaak van lekkages in huis), kiezen veel mensen ervoor om te investeren in een waterslotsysteem. Systemen als deze geven je gemoedsrust door de vochtigheidsgraad in je huis te controleren en onmiddellijk de bron van lekkage op te sporen. Maar ze zijn ook veel meer dan een waterlekdetector. Een waterlekdetectiesysteem kan je overal waar je bent waarschuwen voor lekkage en je kunt de watertoevoer ook op afstand afsluiten, wat betekent dat je waterlekkages kunt aanpakken voordat ze ernstige schade veroorzaken.

Kom meer te weten over GROHE Sense waterbeveiligingssysteem