Handen wassen met kinderen

Handen wassen aanleren aan kinderen?
Dat doe je zo!

Bescherming tegen infecties en ziekten is erg belangrijk voor kinderen. Kinderen hebben het echter soms moeilijk met hygiëne. Ziektekiemen zijn niet zichtbaar, waardoor ze niet begrijpen hoe deze kunnen bestaan. Pedagogen wijzen erop hoe belangrijk het is dat ouders hun kinderen laten zien hoe ze hun handen correct kunnen wassen. Ouders tonen hun kind het proces van handen wassen best zo vaak mogelijk, zodat ze het een automatisme wordt.

Kinderen aanleren om hun handen te wassen

Opvoeddeskundigen geven ook de volgende tip: Gebruik kindvriendelijke taal wanneer je je kinderen uitlegt hoe ze hun handen wassen. Laat het lijken alsof je een avontuurlijk verhaal vertelt. Het is spannender, visueler en beter te onthouden wanneer je tijdens het “handjes wassen”, de oorlog verklaart aan ziekteveroorzakende "vuile monsters". Als kinderen denken dat dapper hun handen wassen de enige manier is om te winnen van deze vijand, zullen ze het waarschijnlijk met meer plezier doen en hun handen grondiger wassen. Daarnaast is het ook goed om de stappen van het handen wassen te visualiseren, met kleurrijke afbeeldingen op kaartjes die je ophangt in de badkamer of in de keuken.

De meeste kinderen hebben de neiging om zich te haasten wanneer ze hun handen wassen, zodat het vlug gedaan is en ze terug kunnen spelen. In kinderdagverblijven en kinderziekenhuizen ontstond het idee om tijdens het handen wassen een kort rijmend gedicht of liedje te verzinnen. Dit maakt het handen wassen leuker en helpt de kinderen te onthouden hoe lang ze hun handen moeten wassen. Een kleine tip: ”Happy Birthday” zingen duurt bijna exact 20 seconden, precies zo lang als de aanbeveling overheid aanbeveelt.

Onze GROHE tip: Help kleine kinderen die nog niet bij de gootsteen of wastafel kunnen door er een krukje onder te plaatsen. Overweeg om kleurrijke handzeep of een borstel te kopen in de vorm van hun favoriete superheld, zodat handen wassen nog leuker wordt.

Het volgende experiment werd uitgevoerd door een Amerikaanse basisschool leerkacht en is een geweldige manier om het belang van handen wassen aan te tonen. Vooral bij kinderen werkt het, omdat ze zo de effecten van zeep klaar en duidelijk zien. Veel kinderen vinden het moeilijk om zich de onzichtbare virussen en bacteriën voor te stellen en vergeten vaak om zeep te gebruiken. Daarom kwam de leerkracht met het volgende idee:

1. Vul een diep bord met water en strooi peperkorrels in het water (deze staan symbool voor de ziektekiemen).

2. Vraag nu je kind om zijn ongewassen vinger in het water te steken. Sommige peperkorrels zullen aan zijn vingert blijven plakken, de rest zal niet bewegen.

3. Laat je kind nu diezelfde vinger wassen met zeep en zijn vingertop terug in het water onderdompelen. Wat er vervolgens gebeurt zal vooral voor kinderen verrassend zijn en illustreert op indrukwekkende wijze hoe doeltreffend zeep is: alle peperkorrels zullen van de vinger weg bewegen en geen enkele zal aan de vinger blijven plakken.

Het experiment wordt goed geïllustreerd in dit filmpje.

Meer informatie over handen wassen voor kinderen vind je op de website van de overheidscampagne Handjes wassen met Handige Hans.

Perfecte hygiëne kinderen

Perfecte
hygiëne

  • Hygiënisch je handen wassen zonder de kraan aan te raken.
  • Voorkomt de overdracht van ziektekiemen.
  • De intelligente technologie zorgt voor een onberispelijke hygiëne.
Ontdek meer
Innovatieve technologie

Innovatieve technologie

  • De automatische spoeling van de kraan voorkomt stilstaand water in leidingen.
  • Om stilstaand water tegen te gaan, zijn er ook geen overbodige lege ruimtes in de kraan of de aansluiting.
  • Thermische desinfectie tegen bacteriën, legionellabacteriën en andere ziektekiemen inbegrepen.
Lees hier verder

Sources::

https://www.zorg-en-gezondheid.be/campagne-handjes-wassen-met-handige-hans
https://www.kindengezin.be/verzorging/handhygiene/
https://www.ubentingoedehanden.be/nl/voor-kinderen
https://radio2.be/corona/video-met-dit-trucje-leg-je-kinderen-uit-waarom-ze-hun-handen-moeten-wassen
https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/coronavirus-wash-hands-video-pepper-soap-water-virus-children-tom-fletcher-a9403946.html

Terug