Levensmiddelenhygiëne

Een goede levensmiddelenhygiëne voor gezond genieten

Van de boomgaard naar transport tot de verkoop in de winkel: een simpele appel komt op deze lange reis onvermijdelijk in contact met ziektekiemen. Voordat we een lekkere hap van deze appel kunnen nemen, moeten we hem daarom op de juiste manier bewaren, daarna controleren of hij nog vers is en goed afspoelen. Ziektekiemen zoals voedselbacteriën, virussen of schimmels kunnen immers voedselinfecties en -vergiftigingen veroorzaken. Als je je bij het kopen, bewaren en bereiden van voedsel aan enkele regels omtrent voedselhygiëne houdt, hou je het risico op besmetting laag.

Voedsel bewaren

Bacteriën in voedsel verminderen: Tips voor winkelen en bewaren

Het is verstandig om er op te letten dat er geen bacteriën in het voedsel dat je koopt sluipen. Experts, zoals die van het Voedingscentrum, raden de consument aan om bij het winkelen op het volgende te letten:

 • Let op houdbaarheid, aangegeven met de ‘ten minste houdbaar tot’ (THT) of de ‘te gebruiken tot’ (TGT) datum. Bederfelijke producten zoals vers vlees, verse vis of groenten zijn niet meer te gebruikten na de TGT-datum. Levensmiddelen die makkelijk bederven mogen volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) na de uiterste consumptiedatum niet meer worden geconsumeerd. Niet al het voedsel met een verlopen THT-datum is per se bedorven. De fabrikant garandeert de kwaliteit en smaak tot de THT-datum, erna zijn de producten vaak wel nog veilig te eten. Naast de datum geven geur, consistentie en hoe het product er uitziet aan of een product nog goed is. Op veel groenten en fruit staat enkel een verpakkingsdatum, vraag de verkoper bij twijfel hoe lang ze goed blijven.
 • Controleer of de verpakking van het product bij rauwe voeding onbeschadigd is. De houdbaarheidsdatum geldt enkel als de verpakking van het product dicht is. Wanneer een verpakking bol staat is het product bedorven.
 • Koop de minst bederfelijke producten zoals brood het eerst en koop vlees, vis, diepvriesproducten en andere producten met beperkte houdbaarheid als laatst. Je moet er immers voor zorgen dat ze snel naar in je koelkast of vriezer opgeborgen worden.

Ook over het bewaren van voedsel hebben we nuttige tips:

 • Bewaar levensmiddelen op een koele en droge plaats.
 • Bewaar voedsel in afsluitbare bakjes, zo bescherm je het tegen ongedierte. Dit geldt ook voor verpakte goederen.
 • Scheid eieren en vlees in de koelkast om kruisbesmetting te voorkomen en gebruik afgesloten doosjes om ziekteverwekkers zoals bacteriën uit de buurt van je voedsel te houden.
 • De temperatuur van de koelkast mag niet hoger zijn dan 7°C, voor bederfelijk eten raadt het Voedingscentrum 4°C aan. De temperatuur van de vriezer of het vriesvak mag niet hoger zijn dan -18°C.
 • Regelmatige reiniging van de koelkast verbetert de voedselhygiëne.
 • Laat de koelkast nooit lang open staan en controleer de temperatuur uit voorzorg met een thermometer, zeker wanneer de stroom even is uitgevallen. Het Voedingscentrum beveelt aan om bederfelijk voedsel dat warmer dan 7°C werd, vlug te consumeren en als het warmer dan 15°C weg te gooien.
 • Consumeer voedsel uit geopende verpakkingen en bederfelijk voedsel in het algemeen snel, voordat bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen of er zich schimmels kunnen vormen.
 • Haal het voedsel pas vlak voor het eten of koken uit de koelkast. Vries voedsel in zo klein mogelijke hoeveelheden in. Ontdooi bevroren voedsel in de koelkast of de magnetron.
 • Controleer of de TGT- of THT-datum is verstreken en ga los daarvan altijd na of het voedsel nog steeds eetbaar is.
Voedselhygiëne

Voedselhygiëne: Voedsel zonder bacteriën bereiden

Om zonder zorgen van je maaltijden kunt genieten bevelen deskundigen het volgende aan:

 • Was je handen: doe dit voor je gaat koken, tussen de verschillende handelingen door en als je ondertussen het toilet bezoekt, of andere huishoudelijke taken uitvoert. Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan. Deze vorm van voedselhygiëne is vooral belangrijk bij de behandeling van rauw vlees en rauwe groenten.
 • Draag een keukenschort: Om te voorkomen dat voedselbacteriën zich in huis verspreiden, is het verstandig om een schort te dragen. In het algemeen mag de kleding die je draagt niet vuil zijn. Doe ook je horloge en je sieraden af, zeker wanneer je je handen wast, vuil kan zich hieronder ophopen. Zorg er ook voor dat je niet niest in de buurt van voedsel.
 • Bescherm wonden: Als je bijvoorbeeld in je vinger hebt gesneden, moet je de wond desinfecteren en een waterdicht pleister aanbrengen. Je kunt ook beschermende handschoenen dragen om bacteriën en andere ziektekiemen uit de buurt van de wond te houden.
Tips voor voedselhygiëne
 • Was ingrediënten vooraf: Of het nu gaat om verse champignons, gehakt of groenten, alle rauwe voedingsmiddelen moeten zorgvuldig worden gereinigd voor verwerking of consumptie.
 • Verwerk voeding apart: Gooi de verpakking onmiddellijk weg en veeg het water dat vrijkomt bij ontdooien weg met keukenpapier. Gebruik verschillende messen en snijplanken voor rauw vlees en groenten. Geen van beide mag in contact komen met gekookt of kant-en-klaar voedsel.
 • Hou je aan de volgorde: Verwerk eerst de ingedriënten die niet moeten worden verhit (bijvoorbeeld ingrediënten voor saladedressing). Werk dan met sla en andere groenten en fruit die bestemd zijn voor rauwe consumptie. Kook altijd als laatste vis en vlees, zodat het contact met het andere voedsel kan worden vermeden.
 • Verwerk snel: Bederfelijke levensmiddelen mogen pas kort voor de bereiding en consumptie uit de koelkast worden gehaald en moeten zo snel mogelijk worden verwerkt. Als het langer duurt, kun je deze en andere bereide ingrediënten tijdelijk in de koelkast bewaren.
 • Verhit goed: Bacteriën in voedsel worden onschadelijk gemaakt bij een temperatuur tussen 70 en 100°C. Vooral in rauw vlees, vis, eieren en kiemgroenten kunnen ziekteverwekkers voorkomen. Bij het bereiden van gerechten of het opwarmen van restjes moet het voedsel gedurende ten minste twee minuten tot minstens 70°C worden verwarmd. Verhit eieren tot het eiwit stolt en gebruik liever geen rauwe eieren in gerechten die erna niet meer worden verhit. Controleer bij het koken de temperatuur eventueel met een vleesthermometer.
 • Serveren: Het is beter om het voedsel direct te serveren, het op het fornuis te laten staan op een laag vuurtje voor je het opdient of het te bewaren in een thermobox dat de temperatuur boven de 60°C houdt

GROHE Tip

Overweeg een sensor kraan in de keuken. Door de contactloze bediening hoef je deze niet aan te raken, wat voedselhygiëne zeker ten goede komt. Neem een kijkje in onze brochure.

Meer informatie over op een veilige en hygiënische manier met voedsel omgaan, vind je op de websites van het Voedingscentrum en het RIVM.