Hygiëne in huis

Hygiëne in huis

We delen ons huis met verschillende ziektekiemen. Vele zijn onschadelijk, maar sommige kunnen je ziek maken. Ze worden overgedragen van persoon tot persoon of door het aanraken van gedeelde huishoudartikelen. Deskundigen bevelen specifieke maatregelen aan om een gezonde hygiëne in huis te garanderen en elkaar te beschermen tegen infecties en ziekten. We hebben een aantal eenvoudige maar effectieve hygiënetips voor jou samengesteld.

Niveau van hygiëne in huis

Het juiste niveau van hygiëne in huis

Hygiëne in het huis is belangrijk. Niet alle maatregelen zijn echter effectief. Voor de dagelijkse schoonmaak zijn conventionele schoonmaakmiddelen voldoende. Het Nederlandse Rijksinstituut voor Gezondheid en Milieu (RIVM) stelt dat schoonmaken met water en zeep of allesreiniger ervoor zorgt dat het aantal micro-organismen, waaronder ziektekiemen, kleiner wordt. Zo is de kans kleiner dat je ziektekiemen of virussen op je handen krijgt of inademt. Door schoon te maken verwijder je vuil en voorkom je dat micro-organismen ontstaan.

Grondig schoonmaken

Overal in het huis is hygiëne nodig, want overal zijn er ziektekiemen aanwezig. Micro-organismen voelen zich bijvoorbeeld bijzonder thuis in de keuken. Er zijn meestal meer van hen op het aanrecht dan in de badkamer. Keuken- en voedselhygiëne is daarom bijzonder belangrijk bij het voorkomen van ziektes. Het RIVM adviseert je om dagelijks de oppervlakken en snijplanken in de keuken schoon te maken. Om de verspreiding van ziektekiemen tegen te gaan en de hygiëne in het huishouden te verbeteren, adviseren deskundigen het volgende:

Afwassebn, oppervlakken en GROHE tips

Afwassen

Borden, bestek en keukengerei moeten worden gewassen met warm water en afwasmiddel. Een vaatwasser zorgt ook voor een grondige reiniging, maar zorg ervoor dat de temperatuur op minimaal 60°C wordt ingesteld.

Oppervlakken

Ze worden vaak vergeten als het gaat om hygiëne in huis. Bacteriën vermenigvuldigen zich bijzonder goed op oppervlakken die vaak worden aangeraakt. Daarom is het zinvol om de deurklinken, lichtschakelaars en kastdeurklinken regelmatig te reinigen.

Onze GROHE tip: Ook op kraanoppervlakken, zoals bij keukenkranen of wastafelkranen, kunnen ziektekiemen zitten. GROHE heeft sensor kranen die met één handbeweging het water doen stromen. Zo vermijd je dat je de kraan met je vuile handen moet aanraken en voorkom je contact met bacteriën.

Poetsmateriaal en schoonmaakdoekjes

Voor de keuken en de badkamer moeten verschillende schoonmaakdoekjes worden gebruikt. In de keuken moet je aparte doekjes gebruiken voor de afwas, voor het schoonmaken van het aanrecht en andere oppervlakken en voor de vloer. Sponsjes beveelt het RIVM niet aan omdat deze niet zo goed drogen en daardoor niet zo hygiënisch zijn. Als je een afwasborstel gebruikt, kun je die in de vaatwasser plaatsen om hem schoon te maken. Micro-organismen voelen zich vooral thuis in een vochtige omgeving en daarom is het aan te raden om dweilen en doekjes na gebruik te laten drogen en ervoor te zorgen dat je ze regelmatig op een temperatuur van minstens 60°C wast.

Correct de was doen

Het ligt voor de hand dat als er vlekken op je kleding zitten, je deze wast. Maar er is ook onzichtbaar vuil. Om zowel het zichtbare als het onzichtbare vuil te verwijderen, is de juiste watertemperatuur, het juiste wasmiddel en de juiste hoeveelheid wasmiddel van cruciaal belang. Ga altijd na hoeveel wasmiddel aangeraden wordt. Ook sorteren is erg belangrijk. Textiel dat gebruikt wordt om te reinigen, zoals schoonmaakdoekjes, of dat in direct contact komt met de huid (bijv. ondergoed, handdoeken of beddengoed) moet op een temperatuur van minstens 60°C worden gewassen. Andere kledingstukken kunnen op lagere temperaturen worden gewassen. Hygiëne-experts raden ook totaalwasmiddelen - zoals oxi-producten – aan voor kleding die deze wasmiddelen aankan. Totaalwasmiddel bevat bleek en reinigt altijd grondig, zelfs bij 40°C.

Het NVZ, de Nederlandse brancheorganisatie voor fabrikanten en importeurs van schoonmaak-, desinfectie- en onderhoudmiddelen, raadt aan om de was meteen na het wassen te drogen, anders onstaat er mogelijk schimmel in je kleding. Als je alleen wasprogramma's met lage temperaturen en bleekvrije wasmiddelen gebruikt, kan dit leiden tot een biofilm in je wasmachine. Bacteriën en schimmels leven graag op deze biofilm. Deze micro-organismen veroorzaken meestal geen gezondheidsproblemen. Ze kunnen echter wel een onaangename geur veroorzaken in het huishouden, die zowel uit de schone was als uit de machine komt. Daarom bevelen experts aan dat het hygiëneplan voor je huishouden een wekelijkse wasbeurt bij een temperatuur van minstens 60°C bevat. Het NVZ beveelt ook aan om te wassen op 60°C wanneer iemand in je huishouden ziek is of last heeft van een schimmelinfectie.

Regelmatig luchten en ventileren

De algemene huishoudhygiëne wordt ook beïnvloed door het type lucht in de kamer. Open de ramen meerdere malen per dag om muffe lucht te vervangen met frisse lucht. Het Informatiepunt Ventilatie stelt duidelijk dat binnenlucht altijd meer vervuilt is dan de buitenlucht. Door te ventileren wordt immers ook de luchtvochtigheid en dus het risico op schimmelvorming verminderd. Dit is met name belangrijk in ruimtes die onderhevig zijn aan veel vocht, zoals de badkamer en de keuken. Over het algemeen wordt aangeraden om bij luchten alle deuren in huis open te houden. Luchten is vooral nuttig bij een tijdelijke vervuilende activiteit, zoals verven en lijmen, koken en douchen. Volgens het RIVM is voortdurende ventilatie belangrijk. Het maakt niet uit of deze natuurlijk is, dat kan bijvoorbeeld ook via een luchtafvoersysteem.

Wil je meer informatie over hygiëne in het huishouden? Die vind je op de websites van het RIVM, het NVZ en het Informatiepunt Ventilatie.

Tips voor hygiëne

Handen Wassen

Handen Wassen: Zo werkt handhygiëne

Je handen wassen helpt om ziektekiemen te elimineren en ziekten te voorkomen. Je kunt hier ontdekken hoe een goede handhygiëne werkt!

Ontdek meer
Handen wassen met kinderen

Handen wassen met kinderen: Hoe doe je het?

Kinderen kunnen moeite hebben met een goede handhygiëne. Leer je kind spelenderwijs zijn handen te wassen.

Lees hier verder

Bronnen:

https://www.rivm.nl/zorgvuldig-gebruik-van-desinfecterende-middelen-in-huis
https://www.rivm.nl/hygiene/schoonmaken
https://lci.rivm.nl/informatiepatientthuis
https://www.rivm.nl/binnenmilieu/ventilatie
https://www.nvz.nl/schoonmaken-hygiene/stappenplan-voor-de-was/de-was-doen-8-stappen/
https://www.nvz.nl/over-de-nvz/downloads/standpunten/wassen-op-lagere-temperaturen
https://www.milieucentraal.nl/informatiepunt-ventilatie/

Terug