Cradle to Cradle – toe naar een circulaire economie

Cradle to Cradle Gecertificeerd

Streven naar een wereld zonder afval

De bouwsector verbruikt enorm veel hulpbronnen en energie – naar schatting komt 50% van het wereldwijde materiaalverbruik voor rekening van de bouwsector. Dit is duidelijk niet duurzaam. Als wereldleider in de bouwsector wisten we dat we positieve, proactieve en praktische stappen moesten nemen om deze uitdaging aan te gaan om een duurzamere toekomst te brengen naar deze sector. Zoals met zoveel problemen, kan de oplossing in de natuurlijke wereld worden gevonden.

Met Cradle to Cradle worden producten ontworpen en vervaardigd met het doel om hun componenten aan het einde van hun levenscyclus te gebruiken om vervolgens weer nieuwe producten te creëren, waardoor het materiaal in recyclingkringlopen blijft stromen en het gebruik van nieuwe grondstoffen drastisch wordt verminderd.

Dit natuurlijke, circulaire model vormt de basis voor het Cradle to Cradle ontwerpconcept waarmee GROHE aan de slag is gegaan bij het ontwikkelen van nieuwe producten.

Het Cradle to Cradle-Model

We hebben middelen nodig om veel van de dingen te creëren die ons leven gemakkelijker en gelukkiger maken, zoals stijlvolle interieurs of smartphones. Aan het einde van de levensduur van een product zijn we echter geneigd om onvoorzichtig te zijn en het gewoon weg te gooien, waardoor een steeds grotere spiraal van verspilling en inefficiëntie ontstaat.

Als we echter goed kijken naar de dingen die we weggooien, blijkt dat ze vaak uit waardevolle ingrediënten bestaan. Materialen die het potentieel hebben om opnieuw te worden gebruikt. In de natuur volgt alles zijn eigen levenscyclus. Neem bijvoorbeeld een appelboom. Het bloeit, het draagt vruchten die vervolgens op de grond vallen en vergaan. Dit proces levert voedingsstoffen aan de wortels die op hun beurt de boom helpen nieuwe appels te laten groeien. Maar mensen hebben gehandeld alsof natuurlijke hulpbronnen oneindig beschikbaar waren. We halen de grondstoffen eruit, maken een product en voeren het na gebruik af. Het is een Take-Make-Waste-model.

Als we echter van dit lineaire model een meer circulair model maken, zoals de appelboom, kunnen we verspilling minimaliseren. Dit natuurlijke, circulaire model vormt de basis voor het Cradle to Cradle ontwerpconcept. Producten worden ontworpen en vervaardigd met het doel om hun componenten aan het einde van hun levenscyclus te gebruiken om nieuwe producten te creëren, waardoor het materiaal in recyclingkringlopen blijft stromen. Dit Cradle to Cradle-ontwerpconcept is ontworpen door Dr. Michael Braungart en William McDonough. Hun model biedt een kader voor het ontwerpen van duurzame, intelligente producten, processen en systemen door rekening te houden met de gehele levenscyclus.

Door de verschillende samenstelling van verschillende producten kan het concept worden opgedeeld in Biologische of Technische cycli. De Biologische Cyclus, voor consumptieproducten, omvat alles wat in onze omgeving verslijt, zoals kleding gemaakt van natuurlijke materialen.

De technische cyclus omvat serviceproducten - zoals kranen - deze producten moeten worden opgesplitst in hun afzonderlijke componenten om nieuwe producten te maken. GROHE-producten vallen onder de technische cyclus.

De GROHE reis naar Cradle to Cradle Gecertificeerde® Productstandaard

Het behalen van certificering is een zeer veeleisend proces. Het beoordelingsproces houdt zowel rekening met upstream-productieprocessen als met interne productie - het is rigoureus en tijdrovend. Maar voor GROHE waren de voordelen helder en het was een stap waarvan we wisten dat we die moesten nemen.

Om te beoordelen of onze producten in aanmerking kwamen voor Cradle to Cradle Certified Product Standard, werden ze beoordeeld aan de hand van vijf strikte criteria:

 • Materiële gezondheid
  De categorie materiële gezondheid helpt ervoor te zorgen dat producten worden gemaakt met chemicaliën die zo veilig mogelijk zijn voor mens en milieu door ontwerpers en productontwikkelaars een proces te laten doorlopen van inventarisatie, beoordeling en optimalisatie van materiaalchemie. Als stap naar volledige certificering kunnen fabrikanten ook een afzonderlijk materiaalgezondheidscertificaat behalen voor producten die voldoen aan de Cradle to Cradle Certified-materiaalgezondheidsvereisten.
 • Hergebruik van materiaal
  De categorie hergebruik van materiaal heeft tot doel het concept van afval te elimineren door ervoor te zorgen dat producten in voortdurende gebruikscycli blijven en dat ze van de ene productgebruikscyclus naar de volgende worden hergebruikt.
 • Beheer van hernieuwbare energie en koolstof
  De categorie beheer van hernieuwbare energie en koolstof helpt ervoor te zorgen dat producten worden vervaardigd met behulp van hernieuwbare energie, zodat de impact van klimaatveranderende broeikasgassen als gevolg van de productie van het product wordt verminderd of geëlimineerd.
 • Waterbeheer
  De categorie waterbeheer helpt ervoor te zorgen dat water wordt erkend als een waardevolle hulpbron, stroomgebieden worden beschermd en schoon water beschikbaar is voor mensen en alle andere organismen.
 • Sociale rechtvaardigheid
  Het doel van deze categorie is om bedrijfsactiviteiten te ontwerpen die alle mensen en natuurlijke systemen eren die worden beïnvloed door de vervaardiging van een product.

Na beoordeling worden producten aangeduid met een prestatieniveau van brons tot platina.

Vier producten uit het grohe assortiment werden hiervoor voorgelegd:

GROHE BauEdge S-Maat

GROHE BauEdge S-Size

GROHE Eurosmart S-Maat

GROHE Eurosmart S-Size

GROHE Eurosmart Keuken

GROHE Eurosmart Keuken

GROHE Tempesta 100 Douchestangset

GROHE Tempesta 100 Doucheset

Alle vier hebben het Gold-niveau bereikt - waardoor GROHE een van de eerste van de toonaangevende merken binnen de sanitaire industrie is om Cradle to Cradle Certified-producten te lanceren. Het is een prestatie waar we erg trots op zijn!

Het GROHE-onderzoekslaboratorium in het Duitse Hemer heeft een cruciale rol gespeeld - alle productmaterialen en elk onderdeel dat bij het productieproces betrokken was, moesten bijvoorbeeld worden geoptimaliseerd in overeenstemming met de criteria voor materiaalgezondheid en materiaalhergebruik. Het was uiteraard geen gemakkelijke taak en ons succes vereiste een aanhoudende, gerichte inspanning over de loop van meerdere jaren van alle betrokkenen bij het proces.
GROHE-producten zijn altijd ontworpen met duurzaamheid in het achterhoofd om een lange levensduur te bieden, maar we zijn nu in staat om installateurs, architecten, planners en consumenten in staat te stellen hun Cradle to Cradle Certified-producten na het einde van gebruik terug te sturen, zodat de materialen kunnen worden hergebruikt om nieuwe producten te maken. Door voor vier van onze belangrijkste producten Cradle to Cradle Certified-productnorm te behalen, hebben we een beslissende stap gezet op weg naar een circulaire economie. Door deze reis voort te zetten, helpen we mee aan een schonere wereld en zorgen voor voldoende hulpbronnen voor toekomstige generaties.

New Tempesta
Doucheset 2 straalsoorten
26803000
€ 132,00 Adviesprijs incl. btw
BauEdge
Wastafelmengkraan
S-Size
24193001
€ 133,00 Adviesprijs incl. btw
Eurosmart
Wastafelmengkraan
S-Size
24192003
€ 154,00 Adviesprijs incl. btw
Eurosmart
Keukenmengkraan
30506000
€ 198,00 Adviesprijs incl. btw

Ontdek Meer

Discover more about Cradle to Cradle on Grohe X

Read more about Cradle to Cradle

Ontdek meer over GROHE X