Water besparen bij je wastafel

Water besparen bij de wastafel

Ook bij de wastafel is veel te besparen. Je gebruikt je wastafelkraan elke dag om je tanden te poetsen en je handen te wassen. Vraag je eens af of je echt warm water nodig hebt, of dat koud water volstaat. Het gebruik van warm water kost veel energie. Een liter warm water kost zelfs 50 keer zoveel energie als een liter koud water. Ontdek onze praktische tips waarmee jij iedere dag water en energie bespaart.

1. Vervang lekkende en druppelende kranen

Water besparen door lekkende kraan te vervangen

Je verwacht het misschien niet, maar met een lekkende kraan verspil je veel water. Je hebt er misschien weinig last van, maar zo'n druppelende kraan zorgt voor een verspilling van wel 6 liter water per dag. Dat is 2190 liter per jaar. Het is ook nog eens een vervelend gezicht en soms zelfs een storend geluid.

Vervang of repareer je lekkende kraan daarom zo snel mogelijk. Deze investering verdien je binnen één jaar terug. En nog een extra tip: draai de kraan iedere keer goed dicht.

Bekijk ons assortiment badkamerkranen

2. Kraan dicht tijdens tandenpoetsen

Laat jij ook tijdens het tandenpoetsen de kraan lopen? Zonde van al dat kostbare drinkwater dat gewoon wegloopt, zonder dat je het nodig hebt. Wanneer je twee minuten je tandenpoetst, spoel je zo'n twee liter water per keer door de wasbak. Door de kraan even dicht te draaien, bespaar je op jaarbasis enorme hoeveelheden water.

3. Kies voor een eenhendelmengkraan

Bespaar water, kies voor een eengreepsmengkraan

Ook al is je oude kraan nog niet aan vervanging toe, dan kan het toch lonen om hem te vervangen voor een zuinigere variant. Vaak is het aankoopbedrag binnen een paar jaar alweer terugverdiend!

Wij adviseren je dan om te kijken voor een eenhendelmengkraan. Bij eenhendelmengkranen kan in vergelijking met tweegreepskranen de gewenste watertemperatuur aanzienlijk sneller worden ingesteld. Dit komt doordat het koude en het warme water via één hendel bediend worden. Daardoor verbruiken ze veel minder water dan kranen met twee grepen, waarbij koud en warm water apart moeten worden bediend tot de juiste watertemperatuur. Hierdoor verdwijnt er minder water ongebruikt in de afvoer.

Tegenwoordig heb je eenhendelmengkranen in allerlei soorten en maten. Lage en hoge varianten en zelfs in diverse hippe kleuren. Zit er iets voor jou tussen?

Bekijk ons assortiment

4. Waterbesparende straalregelaar in de kraan

Door het plaatsen van een opzetstuk aan het uiteinde van de kraan zorg je ervoor dat er lucht wordt toegevoegd aan het water. Hierdoor stroomt er minder water door de kraan, maar neemt de kracht niet af. Er zijn diverse termen voor deze opzetstukjes, zoals waterbesparende straalregelaar, perlator of waterbesparende mousseur.

5. Kies voor een kraan met koudwaterstart

Bespaar water, kies voor een kraan met koudwaterstart

Bij kranen met een koudwaterstart geeft de middenpositie van de greep geen gemengd maar alleen koud water. Op deze manier wordt onnodig warm waterverbruik tegengegaan. Het gemengde water wordt pas geleverd wanneer je de hendel naar links draait.

Bij GROHE noemen we dit de "GROHE SilkMove ES" technologie. Silkmove staat voor onze soepele bediening en ES staat voor Energy Saving. Wij bieden diverse kranen met deze SilkMove ES technologie. Bekijk ons assortiment en ontdek of er een mooie variant bij zit voor jou!

Bekijk ons assortiment

6. Waterbesparende kraan

Een waterbesparende kraan beschikt al over een waterbesparende mousseur met luchtmenging die het waterverbruik reduceert zonder comfortverlies. Bij verschillende kranen in alle stijl- en prijssegmenten, vermindert de ingebouwde technologie automatisch het waterverbruik met maximaal 50%. Uiteraard met behoud van dezelfde perfecte straal.

Bekijk ons assortiment